Medicul Gabriel Diaconu este revoltat pe cei care nu vor sa mearga la vot si apoi se plang ca nimic nu merge bine in tara asta.
Iata mesajul integral:
Ar trebui sa fie atat de simplu. Atat de simplu. Procesul prin care o comunitate de oameni isi alege conducatorii presupune ca, intr-o zi, absolut toti sunt intrebati pe cine vor, dintre aceia care si-au inscris numele intr-o lista.
Si apoi cel mai popular, sau cel asupra caruia cei mai multi oameni au opinia ca merita sa conduca, invinge.
Publicitate
Nu e un mijloc perfect prin care sa obtii o piramida a puterii. Dar, dintre toate mijloacele imperfecte, e cel care deocamdata pare ca are cel mai mult sens.
In schimb, in ultimii zeci de ani, numarul celor care voteaza continua sa scada. Majoritatea nu mai merg la vot. Sociologii s-au concentrat pe proprietatile acestor oameni: din ce ”generatie” fac parte, cati bani castiga, cat de mult ii intereseaza pe ei axa conducatorilor, ce valori au, daca au sau nu o viata multumitoare…si altele, si altele.
Previzibil, oamenii tineri sunt mai indiferenti. Previzibil, oamenii cu studii superioare, sau care financiar au conditie mediu-superioara, sunt mai indiferenti.
Din nou si din nou democratia genereaza aberatii, si privilegiile merg catre indivizi a caror calitate morala, umana, profesionala e de multe ori – in fapt – sinistra. In Romania, lista oamenilor care n-ar fi trebuit vreodata sa ajunga parlamentari, primari, ministri, secretari de stat etc este cu mult mai lunga decat ceilalti, care-ai putea spune ca avea sens sa conduca.
Prostii voteaza prosti? Nemernicii voteaza nemernici? Daca radem de agramatul din Senat, sau Camera Deputatilor, sau daca injuram de morti primarul e doar o functie a prostiei omenesti a romanului?
Nu.
Traim toate aceste lucruri, suferim toate aceste cazne, si ne apasa pe toti toate acele alegeri care ne vor afecta viata, pentru ca majoritatea tacuta a romanilor si-a luat mana de pe democratie. Democratie inseamna sa iti exerciti votul. N-o faci, degeaba te agiti maine, sau iesi la proteste, sau faci filme cu telefonul despre diverse abuzuri. N-are niciun sens ca vei comenta pe o retea sociala, sau ai sa scrii diverse panseuri, cata vreme n-ai votat.
Vreme de 30 de ani vi s-a spus ca in libertate, fundamental, si faptul ca nu votezi e o optiune, si ca asta va da cuiva de gandit. Rahat. Nu da nimanui de gandit.
Jocul este vulnerabil. Dupa cateva legislaturi cat de cat mai spalate, cu oameni cat de cat educati, mai toate primariile si mai toate locurile din Senatul Romaniei, din Camera Deputatilor, au ajuns populate de oameni pe care VOI i-ati trimis acolo, de fapt. Nu ei, care i-au votat,
Cat voi, care v-ati retras si vi s-a parut asa, o smecherie, ca nu v-ati murdarit pe maini. Sau ca asta va face cumva cetateni mai acatarii. V-a permis asta mai tarziu sa-i vedeti pe unii romani prosti, tampiti, oi si vaci, vite si turma, poporul pesedist sau mai stiu eu ce. Oricat ar fi acei oameni de murdari, de inglodati, de lipsiti de educatie sau de fibra morala, si tot sunt mai buni decat voi. Pentru ca au respectat regula jocului, si prin asta si-au consfintit o soarta.
Dar voi? Oare cata cerneala a curs, oare cat de mult v-au explicat si politologii, si sociologii, ca Vasile Cutarescu a ajuns primar sau senator cu un numar de fapt infim de voturi, raportat la totalul celor cu drept de vot. Cum vi se pare normal, si in ce lume traiti voi de fapt, in care puneti mainile cruce si lamentati, savant, dusul pe copca al tarii, cata vreme l-ati lasat pe necajit, pe jigarit, pe prostovan sa aleaga?
Bine ca va ofticati de cat de jalnica e scoala. Bine ca va enervati cat de murdara e Sanatatea. Bine ca va inversunati de cum se vinde tara. Nu, evident ca n-aveti nimic de-a face cu asta. Doar ca aveti. Pana la ultimul. Pentru ca daca tara ar fi copilul vostru nu l-ati lasa pe mana unui boschetar, al unui analfabet, al unui criminal, sau unui talhar, sa-i decida viitorul. Doar ca o lasati. Si copilul vostru creste in tara asta. Si merge la scoala aia. Si daca va imbolnaviti va duce salvarea la spitalul acela. Care sunt toate cum sunt dintr-un unic, definitiv, motiv:
Ati chiulit.
Ati tras chiulul in singura zi cand, impreuna, astia mai rasariti, mai cu scoala, mai cu valori, mai cu speranta, ati putea face o diferenta.
Ati chiulit si la parlamentare. Chiuliti si la locale.
In ceasul cel mai greu al Romaniei, cand tara asta e bolnava si va deveni si mai bolnava, cand ne indreptam spre cea mai rea iarna din ultimul secol, probabil, cand orice se intampla ne va afecta pe toti, copii si batrani deopotriva, solutia voastra e chiulul, si suitul pe-un dambulet moral. Ca ala e asa, ca n-am cu cine, ca alalalt nu-mi place cum vorbeste, ca toti sunt la fel, ca in ala n-am incredere, si ca oricum nu ne mai facem niciodata bine.
Dupa care esti bun sa stai cu mana intinsa. Sau esti bun sa-ti faci bagajelul sa pleci in alta parte, si da-i in sfrant pe cei ramasi in urma, sa se descurce. Nu meriti, din punctul meu de vedere, nici macar pamantul ala din cimitir unde zac oasele celor care, nascuti aici, traiti aici, muriti aici, ti-au dat tie sansa, si nume, si destin ca intr-o zi sa-ti bati joc de el.
Ce-ar fi daca intr-o zi, acea zi cand trebuie operat pacientul, medicul ar sta acasa? Sau in ziua cand trebuie data paine la brutarie si-ar spune si brutarul dar mancati singuri grau, ce dracu va trebuie unul ca mine. Sau daca n-ar raspunde nimeni la 112. Sau daca, deodata, s-ar duce toate scolile. N-ar mai ramane nimic, din nimic. Dar exact acelasi lucru se intampla cand doar o treime din adulti se duc sa puna votul in urna. Exact acelasi lucru se intampla cand tu nu iti faci treaba.
Oricat mi-ar displacea, daca va fi sa invinga Gabriela Firea la Bucuresti, spre exemplu, este ca i-a convins, dintr-o totalitate, pe-aceia putini poate, dar suficienti, cat sa fie ea prima. Vrei s-o repet? I-a convins. I-a scos din casa. Le-a vandut gogosi, i-a mintit sarmant, le-a clipit din gene, nu conteaza. Dar i-a convins sa iasa din casa.
Cu ce i-a convins, nu conteaza. Dar i-a convins.
Ca ceva, sau cineva, te-a convins pe tine sa stai in casa, sa stii ca din pacate nu se pune. Voturile exprimate nu se pondereaza cu masa tampitilor ca tine, care cred ca si asta e tot democratie, aia in care taci arogant.
Acestea nu sunt, in concluzie, idei noi. Si nu sunt de scris toata ziua buna-ziua. La fiecare alegeri, intr-o ordine similara, unii le repetam. Iar daca le citesti, pesemne ca ai dubii. Iar daca te-am convins, esti unul mai putin dintre aceia care si mie-mi afecteaza viitorul.
Dar daca n-ai citit, daca n-ai dubii, daca esti atat de sigur ca ce faci tu e bine, uita-te un pic imprejur. Iti place ce-am ajuns? Zau, chiar iti place ce-am ajuns…?”, a scris Gabriel Diaconu pe pagina sa de Facebook.
Publicitate