Revolta etnica in Romania: „Sunt o teroare pentru noi toti”

Stare tensionata de cateva zile in comuna Borca, judetul Neamt. Localnicii declara ca nu mai suporta si ca s-au saturat de ceea ce trebuie sa indure, de la anumiti membri ai comunitatii rome, tot mai numeroasa pe an ce trece.
Un incident violet a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, cand un adolescent de 16 ani a fost batut cumplit de patru indivizi, care fac parte din etnia rom. Cei patru l-au jefuit.

Damian Carja, adolescentul de 16 ani, a fost internat la un spital universitar din Iasi. Victima se afla in stare foarte grava, desfigurata si cu numeroase leziuni craniene.

In urma incidentelor, localnicii s-au mobilizat, prima data pe retelele de socializare, fiind creat si un grup de Facebook intitulat „Si eu pot fi Damian“.

Oamenii au vrut sa faca un mars prin comuna, punctul de plecare fiind din fata Liceului „Mihail Sadoveanu“, dar acesta nu a fost aprobat din cauza epidemiei de COVID-19, fiind aprobata doar o adunare, cu maxim 100 de persoane, cu respectarea masurilor de siguranta.

Dar la adunare s-au adunat mai multi localnici decat s-a dat voie – semn ca paharul s-a umplut.

„In urma evenimentului neplacut ce a avut loc in comuna Borca, am hotarat sa organizam un mars in semn de solidaritate fata de Damian. Punctul de plecare e de la poarta liceului. Marsul este legal, fiind aprobat de primarie“, spunea organizatorul Radu Emil Constantin, pe contul lui de Facebook.

Citeste si articolul :   Revolta si scandal in pietele acoperite din Bucuresti: „Marfa noastra o sa ajunga la gunoi si noi la furat!”

Pe contul „Si eu pot fi Damian“, s-au adunat in doua zile aproape 1.700 de membri.

Oamenii aduc acuzatii grave si administratiei locale, ca le acorda ajutoare sociale si le permite sa locuiasca fara forme legale, dar si Politiei, care nu se implica suficient pentru a controla fenomenul infractional, fiind multe indemnuri gen: „Sa ne unim si sa-i scoatem afara din comuna!“.

„Nu legea pumnului, furcii sau toporului, nu astea ne vor aduce linistea“

Oamenii nu sunt multumiti de faptul ca cei patru agresori, cu varste intre 17 si 23 de ani, au fost arestati preventiv dupa comiterea agresiunii si a jafului,.

„Este adevarat, rautatile etnicilor au cam umplut paharul si cred ca suntem cu totii extrem de porniti, insa traim intr-o tara cu autoritati si legi. Toate astea trebuiesc respectate. Chiar si cind nu ne convin deloc anumite situatii trebuie sa fim cerebrali si sa nu ne facem singuri dreptate. Astazi ne exprimam in strada dorinta de a fi in siguranta in localitate. Nu legea pumnului, furcii sau toporului, nu astea ne vor aduce linistea, ba dimpotriva, ne vor aduce noi conflicte“,

Citeste si articolul :   Bilantul zilei de sambata, 29 august 2020. Anuntul oficial al autoritatilor

„Nu avem voie sa fim rasisti si sa declansam actiuni violente sau huliganism. Noi ne dorim ca autoritatile sa inteleaga ca prezenta noastra in strada este dorinta de siguranta a cetateanului, ca autoritatile trebuie sa se implice si mai mult pentru ca alti copii, alti parinti, alte familii sa nu mai treaca prin suferintele si necazul familiei Carja“.

Oamenii au mai cerut ca fortele de ordine sa ia atitudine, sa faca verificari in ceea ce priveste domiciliul unora dintre etci, iar daca nu au forme legale sa fie determinati sa plece „acasa“.

Un alt mesaj postat este ceva mai dur si explica starea de lucru din comunitatea de la Borca:

„De s-ar lua masuri si i-ar da afara din comuna, sunt o teroare pentru noi toti, la scoala ti-e frica de ei, se agata de tine fara nici un motiv, fura, ameninta si noi sintem fara aparare. Pana si cadrelor didactice le este frica; personal nu am avut de-a face, dar am cunostinte care s-au confruntat cu probleme.

Citeste si articolul :   Un nou focar intr-un mare spital din tara. Zeci de persoane sunt infectate

Duminica, cand iesi ca omul la piata, nu ai loc de ei, imediat vine cate un cersetor si e in stare sa te ia la bataie daca nu ii dai bani.

Asta e doar inceputul cu Damian, cine stie ce va fi de acum incolo. Au fost atatea incidente cu injunghieri si batai intre ei, macar acum cand se iau de noi sa ii dam afara, nu putem trai asa“.

Autor