Dovleacul vedeta toamnei

Dovleacul a devenit datorita diverselor forme, culori si dimensiuni un obiect decorativ popular, dar de asemenea, dovleacul in sine a devenit si o adevarata tendinta in bucatarie odata cu aparitia toamnei. Cu aproximativ 25 de kilocalorii la 100 de grame, pulpa de dovleac este o leguma foarte slaba in calorii, similara cu pepenele rosu si castravetele.

Dovleacul este una dintre cele mai vechi plante cultivate de pe pamant. El isi ascunde adevaratele valori nutritive in pulpa si seminte. Inainte ca sa fie atat de renumita in America, planta de dovleac care provine din Africa a fost cunoscuta in Europa. Prin selectie si reproducere exista aproximativ 800 de soiuri dezvoltate la nivel global.

La momentul actual, America si Noua Zeelanda sunt principalele producatoare de dovleac dar exista soiuri foarte bune si in Japonia. Cel mai faimos dovleac din Japonia este dovleacul Hokkaido. Un element extrem de important despre dovleac este acelea ca aproape tot poate fi folosit de la dovleac: pulpa, semintele, floarea. Aproape la nivel global este cunoscuta celebra sarbatoare Halloween si cu aceasta ocazie dovleacul devine “vedeta” sarbatori prin utilizarea lui.

Citeste si articolul :   Dr. Rafila: "Sigur nu o sa putem sa stam pana in toamna in izolare. Important e...

Intr-o mare varietate de preparate, dovleacul se utilizeaza in principal la prepararea felurilor de mancare ca o leguma, umpluta delicios sau ca o supa. Semintele de dovleac sunt prajite ca gustare sau se utilizeaza in productia de ulei. Uleiul din semintele de dovleac este renumit pentru aroma sa fina. Datorita ingredientelor sale valoroase, nu trebuie fiert, ci mai degraba utilizat crud peste mancarea finita.

Publicitate

Multe plante medicinale au fost uitate odata cu aparitia medicinei moderne. In schimb, proprietatile medicinale ale dovleacului primesc o atentie speciala doar de cativa ani.

Atentie: nu toate soiurile de dovleac  sunt comestibile

Acordati o atentie deosebita daca dovlecii sunt oferiti ca dovleci comestibili sau decorativi. Motivul este acela ca, dovleci ornamentali contin substante amare care sunt otravitoare. Dovlecii sunt de obicei comestibili si lipsiti de substante amare (cucurbitacine).Cu toate acestea, prin incrucisari neintenționate, este posibil ca dovleci (inclusiv dovleceii) sa formeze din nou aceste substante amare.

Citeste si articolul :   Sfaturi simple care va ajuta sa adormiti rapid

Substantele energetice din pulpa si seminte

Fructul ne ofera vitamina A, C și E, acid folic, magneziu, calciu, potasiu si zinc. Toate aceste ingrediente intaresc sistemul imunitar si protejeaza impotriva virusilor.

Carotenoidele continute protejeaza impotriva cancerului si a atacurilor de cord. In plus, dovleacul mai contine si proteine, globulina, lecitina, zahar din trestie de zahar, ulei , fitosterol, fitina, rasina, enzime,  oligoelemente, magneziu, siliciu si bicarbonat de sodiu.

Semintele de dovleac și pulpa de dovleac prezinta efecte diferite. Semintele de dovleac ajuta la problemele de prostata și la problemele vezicii urinare, au efect diuretic si trateaza viermi intestinali. Pulpa calmeaza stomacul si ajuta la constipatie, slabiciunea renala si problemele cardiace. De asemenea, poate duce la o ameliorare a simptomelor in reumatism, guta si obezitate.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.