Veste buna pentru parinti si copii. Curtea Constitutionala a respins sesizarea facuta de Guvern impotriva legii privind dublarea alocatiilor. CCR a respins cu unanimitate de voturi, ca fiind neintemeiata, potrivit G4Media.ro.
Guvernul a luat hotararea, printr-o ordonanta de urgenta, ca majorarea alocatiilor sa se faca etapizat, dar Parlamentul a respins actul normativ, pastrand in vigoare masura de dublare a acestora.
Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern prevedea o crestere de 20% de la 1 septembrie, iar urmatoarele cresteri sa fie facute de doua ori pe an, dupa cum urmeaza: cresteri de 20% pe 1 ianuarie si 1 iulie, pana in 2022.
Legea prin care urmau sa fie marite alocatiile a fost promulgata pe 14 ianuarie de presedintele Klaus Iohannis. Alocatiile trebuiau sa fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilitati incepand cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.
Camera Deputatilor a aprobat pe 18 decembrie 2019, in calitate de for decizional, cu 179 voturi “pentru” si 29 abtineri, propunerea PSD de dublare a alocatiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe luna. Deputatii PNL nu au votat nici “pentru”, nici “impotriva”. Ei si-au scos cartelele din aparatele de vot.
In luna ianuarie 2020, Executivul condus de Ludovic Orban a amanat pana in luna august intrarea in vigoare a legii, prin OUG 2/2020.
Camera Deputatilor a respins Ordonanta de urgenta 2/2020 pe 3 iunie, cu 209 voturi “pentru”, 3 voturi “impotriva si 98 de abtineri, dar guvernul a atacat la CCR actul normativ, unde a pierdut.
Publicitate