NASA anunta ca asteroidul 2020 PM7, de tip Apollo, se indreapta catre Pamant, calatorind cu o viteza de aproape 90 de ori mai mare decat trenurile “glont” ale Japoniei, ceasta insemnand 17.895 mph.
Asteroidul, numit 2020 PM7, se estimeaza a avea o latime de pana la 200 m – cea ce inseamna ca este mult mai mare decat restul asteroizilor care trec saptamanal pe langa planeta noastra, potrivit Daily Star.
Specialistii estimeaza ca asteroidul calatoreste cu o rata de opt kilometri pe secunda, echivalentul a 17.895 mph, care este de aproape 90 de ori mai rapid decat trenul “glont” al Japoniei.
Pentru a pune in perspectiva estimarea dimensiunii asteroidului, 2020 PM7 este de doua ori mai inalt decat Statuia Libertatii din New York.
Publicitate
Roca spatiala este clasificata ca fiind un asteroid Apollo, numele dat rocilor care traverseaza orbita Pamantului.
Echipa NASA urmareste in prezent aproximativ 2.000 de asteroizi, comete si alte obiecte care ar putea zbura aproape de Pamant.
Specialistii anunta ca acest asteroid nu va lovi planeta noastra.
Asteroizii, numiti si mici planete sau planetoizi, sunt corpuri ceresti mai mici decat planetele, dar mai mari decat meteoroizii (care pot avea diametrul de pana la circa 10 metri), si nu sunt comete.
Deosebirea dintre asteroizi si comete se face in prima faza (in momentul in care este descoperit corpul respectiv), dupa aspectul sau vizual: cometele trebuie sa aiba o „coama” perceptibila (o „atmosfera” densa), in timp ce asteroizii nu au asa ceva. Ulterior, stabilirea formei orbitei determina clasificarea obiectului intr-o anumita categorie. Majoritatea cometelor au orbite foarte excentrice, multe din ele evoluand pe orbite parabolice.
Asteroizii variaza foarte mult ca marime, de la cateva sute de kilometri in diametru pana la roci de numai cateva zeci de metri. Cativa dintre cei mai mari au forma sferica si se aseamana cu planete in miniatura. Totusi, in vasta lor majoritate asteroizii sunt mult mai mici si au o forma neregulata.
Compozitia fizica a asteroizilor este diversa, si in multe cazuri e prea putin inteleasa. Astfel, unii asteroizi sunt corpuri solide de roca cu un continut metalic mai mic sau mai mare, in timp ce altii constau intr-un conglomerat de roci, format datorita fortei gravitatiei. Asteroidul Vesta este chiar vizibil cu ochiul liber, dar numai din locuri neluminate, in anumite nopti cu cer foarte senin.