Purificatoarele de aer, sunt sau nu bune pentru sanatate?

Purificatoarele de aer filtreaza praful din casa, praful fin, sporii de mucegai, bacteriile si altele, dar utilizarea lor nu are intotdeauna sens. Pentru cine si cand merita dispozitivul veti putea descoperi in articolul de mai jos.

Cand este util un purificator de aer?

  • Purificatoarele de aer filtreaza polenul, sporii de mucegai, praful fin din casa, mirosurile, bacteriile si virusurile din aer. Cu toate acestea, chiar si cele mai puternice dispozitive elimina doar o parte din poluanti.
  • Un purificator de aer este util pentru persoanele alergice, astmatice si persoanele din zonele cu un nivel ridicat de poluare cu praf.
  • Filtrele HEPA din clasele H13 sau H14 sunt incorporate in purificatoarele de aer de inalta calitate. Cu filtrele schimbabile, sistemele HEPA se curata bine si purificatoarele de aer sunt utile pentru alergii.
  • Purificatoarele de aer sunt adesea echivalate cu dezumidificatoarele de aer si ionizatoarele. Cu toate acestea, modul lor de functionare este foarte diferit.
  • Dezumidificatoarele spala si umezesc aerul cu apa. Unele dispozitive pot fi in combinatie de prificatoare si dezumidificator de aer.
  • Ionizatoarele sunt produse de curatare chimice in care ionii leaga poluantii. Cu toate acestea, utilizarea lor prezinta dezavantaje, deoarece persoanele care sufera de alergii pot fi sensibile la ozonul produsului secundar. Ionizatorul este, de asemenea, mai putin util locuintele fumatorilor.

Purificatoarele de aer sunt utile pentru urmatorii poluanti si particule.

Astmul si alergiile au crescut de la an la an pentru toate grupele de varsta. Specialistii din domeniul medical identifica poluarea aerului ca fiind cea mai frecventa cauza. Purificatoarele de aer nu vindeca bolile, dar reduc poluarea si astfel simptomele. Un purificator de aer poate fi util pentru urmatorii poluanti.

  • Polen

Oricine sufera de alergie la polen trebuie sa se lupte cu raceli constante, mancarime, dureri de ochi si mai multe probleme, mai ales primavara si vara. Sarcina de polen este adesea mai mare în interior decat in ​​exterior. Purificatoarele de aer cu filtre HEPA extrem de eficiente indeparteaza chiar si cele mai mici particule din aer si reduc semnificativ densitatea alergenilor. Cu toate acestea, ele nu elimina complet polenul – ci doar particulele care plutesc in aer, nu pe cele care sunt culcate pe pat sau haine sau obiecte. Prin urmare, persoanele care sufera de alergii cu simptome severe nu ar trebui sa se bazeze numai pe un purificator de aer, ci sa recurga si la alte sfatul doctorilor de specialitate.

  • Mucegai

Daca exista mucegai in casa, sporii fungici acestia  pun o presiune asupra cailor respiratorii si a sistemului imunitar. Utilizarea purificatoarelor de aer se dovedeste, de asemenea, utila si pentru aceste situatii.  Cele mai bune purificatoare de aer filtrează peste 99% din sporii de mucegai din aer. Cu toate acestea, ele nu elimina cauza mucegaiului astfel ar trebuie sa eliminati aceasta cauza.

  • Praful din casa
Citeste si articolul :   7 semne ale deficitului de Omega-3

Praful de casa este format din parti organice, cum ar fi fulgi de piele si parti anorganice (fibre textile). Acarienii de praf sunt organisme mici care se hranesc cu partile organice. Sistemul uman imunitar reactioneaza excesiv la anumite proteine ​​din excrementele acarienilor. Consecintele sunt dureri de cap, tuse uscata si, in cel mai rau caz, astm.

  • Particule de praf fin

Praful fin este generat in timpul proceselor de ardere. Principalii producatori sunt autovehicule, centrale industriale, centrale electrice si sistemele de incalzire. Praful fin se acumuleaza in bronhii si plamani si provoaca boli respiratorii si cardiovasculare. Purificatoarele de aer eficiente reduc poluarea fina a prafului in camere cu pana la 50%. Cu toate acestea, ele nu elimina in niciun caz toate particulele, dar totusi daca locuiti pe un drum principal sau langa o zona industriala, un purificator de aer este util.

  • Bacterii si virusi

In timp ce diametrul celor mai frecvente bacterii este cuprins între 0,5 și 0,7 micrometri, virusii sunt in medie de o suta de ori mai mici. Chiar si cele mai eficiente purificatoare de aer nu sunt, prin urmare, un glonț magic impotriva agentilor patogeni. Desi pot reduce putin concentratia de virus din aer, nu pot ucide toti agentii patogeni. Eficacitatea purificatoarelor de aer este limitata si in cazul bacteriilor. Unele bacterii sunt prinse in filtre, dar la fel de multe aluneca prin ele. In birouri, cabinete medicale si magazine, purificatoarele de aer pot fi utilizate doar ca supliment, dar nu pot inlocui niciodată metode obisnuite, cum ar fi dezinfectarea si ventilatia regulata.

Citeste si articolul :   Supliment alimentar pentru 9 boli, restabileste oasele, articulatiile, vederea

Purificator de aer vs. Dezumidificator vs. Ionizator de aer: ce are sens? ce poate face rau?

Nu toate purificatoarele de aer sunt create egale. Dispozitivele de pe piata difera in ceea ce priveste modul in care functioneaza Ca alternativă la un purificator de aer, puteți utiliza un dezumidificator sau ionizator de aer. Cu toate acestea, modul lor de actiune este diferit si se recomanda prudenta cu acesta din urma.

 Purificator de aerDezumidificatorIonizator
tip de aparatmecanicmecanicChimic
eficientaFoarte ridicatmediuRidicat
asteptariSchimbare fiecare filtru

conform informatiilor producatorului

 

Curatenie regulata

Schimbul apei din recipient

 

Nu are
avantajefiltreaza chiar si cele mai mici particule de afaradezumidificarea automataNu are
dezavantajeNu sunt adecvante impotriva mirosurilor de gazeEfect scazut impotriva mirosului, particulelor si bacteriilor; volum ridicat peste 40 decibeliEfect iritant al ozonului.

Daunator pentru persoanele fumatoare.

 

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.