Ce este Bruceloza, boala provocata de bacteria scapata dintr-un laborator din China.

Mii de oameni din nord-vestul Chinei au fost testati pozitivi pentru o boala bacteriana, au declarat marti autoritatile din domeniul sanatatii. Bacteriei brucella este responsabila de bruceloza, cunoscuta si sub denumirea de febra Malta.

Comisia de Sanatate din Lanzhou, capitala provinciei Gansu, a confirmat ca 3.245 de persoane au contractat boala bruceloza, care este adesea cauzata de contactul cu animalele care transporta bacteriile brucella.

Ce este Bruceloza

Bruceloza este o boala infectioasa produsa de bacteria Brucella sp., care se transmite de la animale la oameni, cel mai adesea prin lapte nepasteurizat, branza si alte produse lactate. Bacteria se poate raspandi si prin aer sau prin contact direct cu animalele infectate sau cu secretiile provenite de la acestea.

Organismele producatoare de bruceloza umana sunt Brucella abortus (de la vite), B. melitensis (de la porcine), B. canis (de la caini), acestea din urma au determinat infectii sporadice. Sursele de infectie cele mai importante sunt animalele de ferma si produsele lactate crude.

Burceloza se face prin contact direct cu secretiile si excretiile animalelor infectate si prin consumul de lapte crud sau de produse lactate care contin organisme viabile. Se transmite rar de la om la om.

Simptomele brucelozei

“Simptomele incep ca o boala febrila acuta cu putine sau deloc semne locale si progreseaza catre un stadiu cronic, cu recaderi ale febrei, slabiciune si vagi dureri.

Perioada de incubatie variaza de la 5 zile la cateva luni si este in medie de 2 saptamani. Debutul poate fi brusc, cu frisoane si febra, cefalee severa, dureri articulare si de spate, stare generala proasta si, ocazional diaree.”

Temperatura poate ajunge chiar si la 41 de grade

Debutul poate fi cu o stare generala prodromala, de intensitate redusa, durere musculara, cefalee si dureri de ceafa, urmate de o crestere a temperaturii vespelare (seara). Pe masura ce boala progreseaza, temperatura creste catre 40-41 grade C, apoi scade gradat la valori apropriate de ale normalului, cu transpiratie abundenta catre dimineata.

Citeste si articolul :   Vitamina K – importanta ei pentru corpul nostru

De regula, febra intermitenta persista timp de 5 zile, urmata de o remisiune de 2-14 zile, cand simptomele se reduc mult in intensitate sau dispar. La unii pacienti, febra poate fi tranzitorie. La altii, faza ferila apare odata sau in mod repetat, in valuri (ondulatorie), iar remisiunile dupa luni sau ani.

Ce este Bruceloza, boala care povocat epidemia in China

Dupa faza initiala febrila pot aparea anorexia, scaderea ponderala, durerile abdominale si articulare, durerile de spate, slabiciunea, iritabilitatea, insomnia, depresia si instabilitatea emotionala.

Constipatia este de obiei, pronuntata. Apare splenomegalia, iar ganglionii limfatici pot fi usor sau moderat mariti. Pana la 50% dintre pacienti au hepatomegalie.

Pacientii cu bruceloza acuta, necomplicata, se vindeca, de regula in 2-3 saptamani, chiar fara tratament. Unii evolueaza catre o boala subacuta, intermitenta sau cronica. Complicatiile sunt rare, dar includ endocardita bacteriana subacuta, meningita, encefalita, nevrita, orhita, colecistita, supuratia hepatica si osteomielita”, potrivit Medlife.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.