Din pacate, iata si primul copil diagnosticat cu infectia Covid-19, care a ajuns la terapie intensiva.
Medicii de la spitalul ″Victor Gomoiu″ din capitala lupta din rasputeri ca sa-l salveze pe baietelul de 9 ani si 11 luni.
Potrivit informatiilor. copilul nu suferea de o alta afectiune. Dupa infectarea cu noul coronavirus, acesta a dezvoltat un sindrom inflamator care ii afecteaza toate organele. In momentul de fata, baietelul este in stare foarte grava.
Copilul se afla sub ingrijirea unei echipe medicale multidisciplinara formata din neurolog, pediatru si medic de terapie intensiva. Acestia sunt ajutati de un medic infectionist de la Institutul Matei Bals. Copilul a facut o infectie bacteriana, in urma careia a dezvoltat un sindrom inflamator multiplu.
Publicitate
Potrivit medicilor, infectia s-a raspandit in organismul baietelului ii afecteaza toate organele.
Sindromul identificat la baietel este, de fapt, un mix de simptome intre boala Kawasaki si socul septic.
Boala Kawasaki este o boala extrem de rara si in mod traditional se manifesta prin febra ridicata, aparent inexplicabila si o stare generala modificata. Pot aparea eruptii pe piele, inrosirea palmelor, a talpilor si a picioarelor, dar si varsaturi, scaune diareice, dureri abdominale si oboseala.
Astfel de cazuri au fost raportate la inceputul anului in alte tari din Europa, dar si in Statele Unite ale Americii. Medicii din strainatate au facut o asociere cu infectia COVID-19.
„Sindromul acesta poate sa apara de la 3 saptamani pana la 6 luni post Covid..acesta este intervalul post infectie Covid”, a declarat Livia Vladoiu, sefa sectiei ATI.
Potrivit autoritatilor, acesta este cel mai grav caz al unui copil diagnosticat cu SARS-COV-2 in Romania. Autoritatile se asteapta ca numarul imbolnavirilor sa creasca.
“Scaderea varstei inseamna si o socializare. Socializarea inseamna, in aceste momente, o respectare mai putin a regulilor si precautiilor pe care le recomandam si atunci o sa vedem, in urmatoarea perioada, si scaderea varstei la persoanele infectate. Noi speram sa mentinem acel platou, undeva in jur de 1500-1600, si evaluarea sa o facem nu numai zilnic, saptamanal si la cele doua saptamani. Efectul scolii il vom vedea la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie”, a declarat Nelu Tataru, Ministrul Sanatatii.