Criza pandemiei a afectat sanatatea psihica a milioane de oameni

Criza generata de pandemie a afectat sanatatea mentala a milioane de oameni, afirma Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), subliniind ca s-au accentuat temerile si starile de anxietate, iar serviciile medicale de specialitate sunt perturbate.

“Pentru multi oameni, lipsa interactiunilor sociale, din cauza pandemiei, a avut efecte profunde asupra sanatatii mentale”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, intr-o conferinta de presa organizata la sediul OMS din Geneva.

“Criza Covid-19 a avut impact asupra sanatatii mentale a milioane de oameni, in contextul starilor de anxietate si a temerilor cauzate, dar si prin perturbarea serviciilor de sanatate psihica. Oamenii aflati in unitati medicale de termen lung, precum centrele de asistenta si institutiile psihiatrice, sunt expusi riscurilor crescute de infectare. Multi profesionisti din domeniul sanatatii psihice au fost infectati cu noul coronavirus; iar unele unitati de sanatate mentala au fost inchise pentru a fi transformate in centre de tratament pentru Covid-19”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit site-ului OMS.

Directorul OMS a subliniat ca sanatatea mentala era deja “o problema neglijata pe plan mondial”. “Aproape un miliard de oameni traiesc cu o disfunctie mentala, trei milioane mor anual din cauza efectelor daunatoare ale alcoolului, iar la fiecare 40 de secunde o persoana moare prin sinucidere. Cu toate acestea, foarte putine persoane au acces la serviciile de calitate pentru sanatate mentala. In tarile cu venituri mici ori medii, peste 75% dintre persoanele care au disfunctii mentale, neurologice ori privind consumul de substante nu primesc deloc tratament. Stigmatizarile, discriminarea, legislatia punitiva si abuzurile asupra drepturilor omului sunt inca foarte raspandite”, a atras atentia Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“De Ziua Mondiala a Sanatatii Mentale, pe 10 octombrie, OMS va organiza pentru prima data un eveniment online global de consiliere in materie de sanatate mentala”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Autor