Aproape 12.000 de tone de azotat de amoniu, depozitate necorespunzator

Aproape 12.000 de tone de azotat de amoniu depozitate necorespunzator au fost descoperite de politisti. Totul in cadrul unei actiuni a politistilor desfasurata in toata tara in perioada 27 iulie-8 septembrie.

Actiunea nationala a fost coordonata de Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IGPR. In total, politistii au gasit peste 11.800 de tone de ingrasaminte ce contin azotat de amoniu, depozitate in conditii necorespunzatoare.

In cadrul actiunii, politistii de la arme, explozivi si substante periculoase au constatat 121 de infractiuni, cele mai multe fiind pentru incalcari ale legislatiei privind protectia mediului. Substantele depozitate in conditii necorespunzatoare au fost mutate in alte spatii sau au fost confiscate.

„De asemenea, fata de peste 107 kg. de produse de protectie a plantelor ce contin substanta „fosfura de aluminiu” si 579 de litri de alte categorii de produse de protectie a plantelor, au fost luate masuri legale pentru a fi prevenita aparitia unor evenimente negative. Tot in cadrul acestei actiunii, au mai fost eliminate din circuitul ilegal 8.457 de litri si 6.684 de kg. de deseuri periculoase. De asemenea, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 31 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 82.600 de lei”, se arata intr-un comunicat de presa al IGPR.

Azotatul de amoniu este o substanta chimica obtinuta din amoniac si acid azotic, solida, cristalina, foarte solubila in apa.

Este utilizat majoritar in agricultura, sub forma de ingrasamant granulat, folosit pentru fertilizarea in camp deschis a culturilor agricole.

Acesta se descompune la incalzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, in apa si oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, in special daca este contaminat cu substante organice, reactia de descompunere devine exploziva.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.