Israelul impune pentru a doua oara carantina la nivel national. Ce restrictii intra in vigoare

Israelul este prima tara cara impune, din nou, carantina nationala. O astfel de decizie de „lockdown”, vine pe fondul cresterii ingrijoratoare a numarului de infectari cu noul coronavirus. Noile restrictii ce vor intra in vigoare, sunt valabile momentan,  trei saptamani.

Decizia a fost luata intr-o sedinta de guvern si intra in vigoare incepand de vineri, 18 septembrie, la ora locala 14:00, chiar in ajunul vacantei de Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc). Pana pe 18 septembrie, scolile vor ramane deschise.

Din data intarii noulor reguli, israelienii au interzisa deplasarea pe o raza mai mare de 500 de metri fata de locuinta lor. In interior nu sunt permise adunarile cu mai mult de zece persoane, iar in exterior numarul maxim permis este de 20.

Se asteapta masuri speciale si in ceea ce priveste serviciile religioase.

Supermarketurile si farmaciile raman deschise. Restul spatiilor comerciale neesentiale vor fi inchise, inclusiv mall-urile.

Aeroportul rincipal Ben Gurion din Tel Aviv ramane deschis.

Citeste si articolul :   Protest in Piata Victoriei. Sute de oameni, fara masti de protectie, manifesteaza impotriva legii carantinarii

Israelul are active in prezent 37.482 de cazuri, iar 1.119 oameni au decedat. In Cisiordania sunt 9.845 de cazuri active, iar in sunt Gaza 1.549. Oficial, 240 de oameni au decedat in cele doua teritorii.

Sarbatori restranse pentru locuitorii Israelului.

„Stiu ca aceste masuri vor implica un pret ridicat pentru noi toti”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu. „Nu acestea sunt sarbatorile cu care ne-am obisnuit. Si desigur ca nu vom putea sarbatori cu familiile noastre extinse”, a mai spus el,

Premierul cere intelegere din partea cetatenilor in contextul in care in aceasta tara incepe o perioada de vacante si sarbatori.

Netanyahu a promis un pachet de masuri economice pentru a sprijini companiile afectate de revenirea masurilor de izolare.

Israelul a raportat duminica 1.037 de noi cazuri de COVID-19, dupa ce la inceputul saptamanii numarul zilnic al acestora depasise 4.000. Mentionam ca tara are circa 9,2 milioane de locuitori,

Autor