Producatorii de vinuri se confrunta cu realitatea schimbarilor climatice

Schimbarile climatice au un impact din ce in ce mai mare asupra industriei vinului, producatorii din multe dintre regiunile viticole traditionale ale lumii trebuind acum sa fereasca strugurii de temperaturile prea ridicate, relateaza BBC.

Fermierul canadian Zach Everett nu a avut intentia de a cultiva struguri atunci cand a inceput sa faca bauturi alcoolice, in urma cu 15 ani – vremea era pur si simplu prea rece. In schimb isi propunea sa faca vinuri din fructe, din capsuni, afine si chiar rubarba.

Astazi, afacerea sa din provincia New Brunswick, Magnetic Hill Winery, produce, de asemenea, o gama completa de vinuri din struguri – alb, roz, rosu si spumant. „Motivul este in mare parte schimbarile climatice”, spune tanarul de 35 de ani.

El spune ca in urma cu 20 de ani strugurii nu s-ar fi maturizat suficient pentru a fi transformati in vin. Verile de pe coasta de est a Canadei nu erau suficient de calde si erau prea scurte. Dar, pe masura ce timpul a trecut, el spune ca a inceput sa asiste la schimbarea modelelor meteo, cum ar fi anotimpuri calde mai lungi, zile mai calde de vara si mai putine ingheturi tarzii de primavara. Acest lucru este sustinut de datele oficiale, care arata ca, in ultimii 30 de ani, temperaturile medii din New Brunswick au crescut cu 1,1C.

Publicitate

Asa ca, in urma cu 11 ani, Everett si familia sa au riscat sa planteze niste struguri, un efort care a dat literalmente roade.

„Ma lupt cu modul de definire a sentimentelor mele fata de schimbarile climatice”, spune dl Everett. vazand cum nenorocirile lumii ar putea fi castigul lui.

Citeste si articolul :   Declinul habitatelor si al speciilor protejate continua

Keith Wallace, fondatorul Scolii Vinului din Philadelphia, spune ca „exista unele tari sau regiuni care ar putea beneficia de schimbarile climatice”. Pe langa Canada, el spune ca statele din nord-estul SUA sufera schimbari benefice. „Acum au un sezon de crestere mai lung, ceea ce inseamna ca putem folosi alti struguri decat pe vremuri”.

„Si in Europa, tarile nordice precum Germania, Elvetia si Marea Britanie sunt acum capabile sa produca vin intr-un fel si cu o calitate pe care nu au mai avut-o pana acum”.

Dar acolo unde sunt castigatori, exista si invinsi. In multe parti ale lumii vinicole – sudul Frantei, California si Australia – temperaturile mai ridicate cauzeaza din ce in ce mai multe probleme. Cand temperatura creste prea mult, pot rezulta struguri prea copti. Acest lucru duce la vinuri excesiv de dulci sau prea bogate in alcool.

Unele studii spun ca situatia este mult mai ingrijoratoare, cum ar fi un raport din revista stiintifica americana Proceedings a National Academy of Sciences. Acesta a avertizat ca, cel mai rau scenariu, pana in 2050 pana la 86% din toata productia de struguri din regiunile franceze celebre Bordeaux si Rhône ar putea fi distrusa de seceta.

Vinificatorii francezi iau masuri. In 2019, podgorenii din Bordeaux au votat plantarea de soiuri de struguri mai tolerante la vremea mai calda si mai uscata.

In renumitul sat sat Chateauneuf-du-Pape din sudul Vaii Ronului, familia lui Cesar Perrin detine si conduce faimosul Chateau de Beaucastel de cateva generatii. Tanarul de 31 de ani spune ca a observat impactul schimbarilor climatice asupra afacerii, in special niveluri mai mari de alcool. El spune ca vinificatorii trebuie pur si simplu sa se schimbe odata cu vremurile: „Depinde de viticultor sa se adapteze la schimbarile climatice si sa lucreze diferit”.

Citeste si articolul :   Ce se va intampla cu romanii care nu vor buletin cu cip electronic.

La Beaucastel fermierii pulverizeaza o pudra de argila pe vita de vie, care actioneaza ca o protectie solara pentru struguri. Acest lucru incetineste fotosinteza, impiedicand strugurii sa se coaca excesiv si sa creasca prea mult continutul de alcool. De asemenea, ei planteaza mai multe soiuri care pot face fata caldurii crescute.

“Este greu de stiut ce se va intampla in viitor, dar cred ca vinurile grozave vor fi produse in locuri grozave precum Beaucastel, cu sau fara schimbari climatice.”

Cu toate acestea, familia Perrin investeste, de asemenea, in vii aflate la o altitudine mai mare si, asadar, putin mai racoroase.

In California, care produce 90% din vinul SUA, podgoriile si cramele sunt din ce in ce mai expuse riscului de incendii salbatice din cauza conditiilor uscate, cu doi producatori afectati in ultimele saptamani.

„Am avut o perioada de cinci ani cu foarte putine ploi conform standardelor noastre”, spune Neil Collins, proprietarul Lone Madrone Winery.

El spune ca tot mai multi vinificatori cumpara acum terenuri mai la nord in stat, unde temperaturile sunt mai scazute.

Dar chiar si in tarile ale caror producatori de vinuri se spune ca beneficiaza de temperaturi mai ridicate, caldura crescuta aduce probleme.

Jas Swan, care a facut vinuri organice si naturale sub eticheta Katla in ultimii doi ani in zona Mosel din Germania, spune ca trebuie sa fereasca unele soiuri de struguri de arsurile solare. „Nu este vorba doar de temperaturi mai ridicate, deoarece vremea devine din ce in ce mai extrema in general”, spune tanara de 31 de ani.

Citeste si articolul :   11 romani sunt in acest moment in sectiile de terapie intensiva. Crestere a imbolnavirilor in randul tinerilor

„Atunci cand se face prea cald, trebuie sa pastram frunzele pe vita de vie mai mult timp pentru a proteja strugurii de soare. Am si cativa prieteni care trebuie sa irige, iar altii experimenteaza soiuri de struguri din tari mai calde.”

Jurnalistul Jamie Goode, specializat pe vinuri, spune ca atunci cand vine vorba de schimbarile climatice „sunt cativa castigatori si multi invinsi in lumea vinului”.

“O parte a problemei este ca soiurile de struguri au performante bune numai in parametri climatici ingusti si este nevoie de multi ani pentru a schimba soiurile si a incepe sa obtii struguri de buna calitate.”

Sommelierul californian Emily Wines, de la Cooper’s Hawk Winery & Restaurants, spune ca pe masura ce unii producatori se muta in parti mai nordice ale Californiei, altii vor merge in zonele mai reci din Chile, Argentina si Insula de Sud a Noii Zeelande. Sau poate si in New Brunswick, in Canada.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.