Romania are cea mai mare rata de mortalitate in urma accidentelor rutiere din UE

Romania inregistreaza cea mai mare rata a mortalitatii in urma accidentelor rutiere din Uniunea Europeana, cu 96 de decese la milionul de locuitori. Cele mai sigure drumuri sunt inregistrate in Suedia, cu 22 de decese, anunta Comisia Europeana.

Potrivit unui raport al CE, media europeana este de 51 de morti la milionul de locuitori.

„Cele mai sigure drumuri sunt in Suedia, cu 22 de decese la milionul de locuitori, si Irlanda, cu 29 de decese. In timp ce Romania, cu 96 de decese la un milion de locuitori, Bulgaria, cu 89 de decese si Polonia cu 77, inregistreaza cele mai mai rate de mortalitate in 2019”, se arata in raport.

Oficialii europeni sustin ca sunt cateva state care au realizat progrese semnificative in reducerea deceselor cauzate de accidente rutiere, printre care se numara Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda si cele trei tari baltice – Letonia, Lituania si Estonia.

Croatia a inregistrat recordul de reducere a deceselor din accidente, intre 30 si 40%.

Citeste si articolul :   Marcel Vela anunta o ordonanta de urgenta care vizeaza modificari salariale pentru aproximativ 68.000 de politisti

In comparatie cu anii anteriori, pe drumurile din UE si-au pierdut viata mai putine persoane in 2019.

Astfel, se estimeaza ca 22.800 de persoane au murit in accidente rutiere anul trecut, in scadere cu 7.000 (23%) fata de anul 2010, iar in comparatie cu 2018 numarul mortilor a fost mai mic cu 2%.

„Cu o medie de 51% de decese la un milion de locuitori, UE ramane de departe cea mai sigura regiune din lume cand e vorba de siguranta drumurilor”, se mai arata in raportul CE.

Comisarul european pentru Transport, Adina Valean, a declarat ca obiectivul este „niciun deces si niciun ranit grav pe drumurile EU pana in 2050”.

„Ne propunem cu 50% mai putine decese si cu 50% mai putine rani grave pana in 2030 si stim ca aceasta tinta poate fi atinsa. UE a inregistrat o scadere substantiala a deceselor rutiere in trecut, dar in ultimii ani cifrele au stagnat. In plus, discrepantele dintre state raman uriase. Ne vom atinge obiectivul doar prin combinarea de masuri legislative, fonduri adecvate, standarde pentru vehicule si infrastructura, digitalizare si schimburi de bune practici”, a spus Valean.

Autor