Ne intoarcem la starea de urgenta? Orban a facut anuntul

In contextul cesterii numarului de cazuri de infectare cu noul virus, Ludovic Orban a declarat ca nu exista scenariul ca Romania sa se intoarca la starea de urgenta si carantina, mentionand ca situatia se afla sub control, momentan.

“Nu exista un astfel de scenariu, dupa cum vedeti, de cinci saptamani am oprit cresterea numarului de infectari, ba chiar am avut doua saptamani o usoara tendinta de descrestere a numarului de cazuri. Sigur, descresterea nu e asa cum ne-am dori-o, dar situatia este sub control, am limitat raspandirea virusului, capacitatea de tratare nu este depasita, toate structurile sistemului de sanatate au posibilitatea si fac fata la situatia in care ne gasim. Nu exista aceste ipoteze”, a declarat Orban, dupa ce a fost intrebat daca Romania se va intoarce la starea de urgenta.

Romania a fost in stare de urgenta de pe 16 martie pana la data de 15 mai.

Presedintele Romanie, Klaus Iohannis, despre starea de urgenta:

” Daca cetatenii respecta toate normele sanitare si de igiena impose de catre autoritati nu vor fi probleme. In aceste conditii nu vom avea cresteri importante si toate lucrurile se pot desfasura cu respectarea normelor specifice in teeatre restaurante si scoli. Pronosticurile nu s-au adeverit pana acum. Nu pot sa spun cum va fi la iarna si daca vom avea probleme. Nu pot sa vin cu astfel de pronosticuri”, a declara Klaus Iohannis.

Profesorul Rafila, reprezentantul Romaniel la OMS:

“Parerea mea este ca daca ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce stiu si de la OMS, critice vor fi probabil ultimele doua luni ale acestui an – noiembrie si decembrie, cand se estimeaza la nivelul regiunii europene o crestere importanta a numarului de cazuri. Si odata cu venirea sezonului rece, cu desfasurarea activitatilor mai mult in spatii inchise, mai putin in spatii deschise, exista acest risc”, a transmis Rafila.

Autor