Calendar Ortodox, 9 septembrie. Doi mari Sfinti sunt praznuiti

Sfintii si Dreptii Ioachim si Ana sunt parintii Maicii Domnului, bunicii lui Iisus Hristos. Praznuirea lor are loc in 9 septembrie, a doua zi dupa Nasterea Maicii Domnului.

Dupa o veche traditie atestata inca din secolul al II-lea, Ioachim si Ana erau parintii Sfintei Maria. In Noul Testament, parintii sf.Maria nu sunt amintiti. Cultul Sf.Ana exista in Rasarit in secolul al VI-lea si s-a raspandit in Occident in secolul al X-lea. Cultul Sf.Ioachim este de data mai recenta (sec. XVI).

Ioachim si Ana au fost casatoriti timp de cincizeci de ani fara sa aiba copii. Ei au trait in liniste si credinta, folosind doar o treime din venitul lor pentru ei insisi si dand o treime saracilor si o treime Templului, ei fiind foarte instariti.

Odata, pe cand erau deja batrani si erau in Ierusalim sa jertfeasca Domnului, Marele Preot Isahar l-a mustrat pe Ioachim, „Tu nu esti vrednic sa aduci jertfa cu aceste maini sterpe”. Cei care aveau copii l-au inghiontit pe Ioachim, dandu-l la o parte ca pe unul nedemn de a jertfi Domnului, caci a nu avea copii era privit atunci ca o pedeapsa divina.

Acest lucru a adus multa amaraciune in sufletele celor doi soti, care ajunsesera deja la o varsta inaintata, iar ei au plecat acasa cu inima indurerata. Atunci, cei doi au inceput sa se roage Domnului sa faca cu ei minunea pe care El a facut-o cu Avraam si cu Sara si sa le dea un prunc care sa aduca bucurie batranetii lor.

Domnul le-a trimis ingerul Sau, care le-a dat vestea buna ca vor avea „o fiica mult binecuvantata, prin care toate neamurile pamantului se vor binecuvanta si prin care va veni mantuirea lumii”. Ana a ramas in curand insarcinata, iar peste noua luni a nascut-o pe Sfanta Fecioara Maria.

Traditii si obiceiuri de Sfintii si Dreptii Ioachim si Ana

In aceasta zi, nu ai voie sa speli haine pentru ca se considera lipsa de respect fata de mama Sfintei Fecioare Maria. Se spune ca femeile care spala astazi saracesc.

Totodata, se mai spune ca e bine sa cumperi un cadou unui copilas din familie pentru cinstirea Sfintei Ana, protectoarea celor mici si a femeilor insarcinate. Batranii spun ca este bine ca femeile insarcinate sa intre astazi in biserica pentru a avea o sarcina usoara.

Citeste si articolul :   Cenusa de lemn pentru gradina: 4 secrete de stiut

De altfel, nu trebuie sa existe suparari intre parinti si copii astazi, pentru ca se spune ca relatia se va raci pentru tot restul vietii.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.