Profesorii cu boli cronice se tem sa revina la catedra

Profesorii care sufera de boli cronice se tem sa se intoarca la catedra. Unii dintre ei ar putea preda online, dar asta ar adanci deficitul de dascali, cu atat mai mult cu cat multi dintre cei care au ajuns la varsta pensionarii au cerut sa se retraga.

Daniela Andrica are astm bronsic si se teme sa mearga la scoala ca sa nu se infecteze cu noul coronavirus. Ea preda limba germana de 20 de ani. In acest timp, i-au trecut prin mana, peste 5.000 de copii. Spune ca niciodata nu i-a fost atat de greu ca in acest an, cand trebuie aleaga intre elevi si sanatatea ei. Daca se infecteaza cu COVID-19, stare ei de sanatate risca sa se agraveze.

„Sufar de astm, am boli din acestea cu risc, colegii mei sunt multi dintre ei care au diferite boli. Ne gandim ca multe lucruri nu au fost puse la punct, adica din partea conducerii scolii s-a facut tot posibilul, dar ne gandim cu adevarat cu ingrijorare cum ne vom proteja noi dascalii”, a afirmat Daniela Andrica, profesoara de limba germana.

Ca ea sunt zeci de cadre didactice in fiecare scoala, iar directorii sunt cei care trebuie sa gaseasca o solutie. Unii profesori vor preda on line, iar altii si-au luat concedii medicale.

„Pentru cei care sunt prezenti in clasa, avem laptop instalat, videoproiector, lectia va fi vizualizata de toata clasa, pe tabla. Va fi proiectia lectiei pe tabla. Problema se pune referitor la persoana care va supraveghea elevii in ora respectiva”, a spus Cerasela Bociu, director la Liceul Grigore Moisil Timisoara.

Citeste si articolul :   Florin Citu, dupa tragedia de la Victor Babes: "Toti vinovatii trebuie sa raspunda”

Situatia adanceste si mai mult deficitul de dascali. Mai ales ca, tot de teama coronavirusului, profesorii care au varsta pensionarii, au cerut sa se retraga. Numai in judetul Timis sunt 40 de astfel de cazuri, ceea ce inseamna de doua ori mai mult decat anul trecut.

„La nivelul judetului Timis, cred ca este o tendinta la nivel national, aceea ca avem foarte multe solicitari de pensionare din timpul anului, pe anumite discipline. Cele mai afectate discipline sunt cele pentru profesorii din invatamantul primar si profesori de matematica”, a declarat Marin Popescu, inspector scolar general ISJ Timis.

Autor