Calendar Ortodox, 5 septembrie 2020. In fiecare an, in data de 5 septembrie, in calendarul crestin ortodox sunt pomeniti Sfantul Prooroc Zaharia si Dreapta Elisabeta, parintii Sfantului Ioan Botezatorul.
Prorocul Zaharia era din Ierusalim, fiu al lui Iuda preotul, numit si Varahia. Acesta era casatorit cu Elisabeta, sora Sfintei Ana, mama Mariei, Nascatoarea de Dumnezeu.
Cei doi erau drepti inaintea lui Dumnezeu, iar dovada vietii celei cinstite este Sfantul Proroc Ioan Botezatorul, considerat cel mai mare om nascut din femeie (Matei 11, 11). Nasterea Sfantului Proroc Ioan ilustreaza cele spuse de Sfantul Apostol Petru in Epistola catre Romani: „Iar daca este parga (de faina) sfanta, si framantatura este sfanta; si daca radacina este sfanta, si ramurile sunt” (11, 16).
Sfantul Evanghelist Luca spunea despre ei ca „erau amandoi drepti inaintea lui Dumnezeu, umbland fara prihana in toate poruncile si randuielile Domnului”. Cu toate ca erau oameni cu credinta, acestia nu aveau copii, pentru ca „Elisabeta era stearpa si amandoi erau inaintati in zilele lor” (Luca 1, 6-7).
Preotul Zaharia a intrat ca de obicei in Templu si a vazut pe ingerul lui Dumnezeu stand de-a dreapta altarului tamaierii. Acesta i-a dat vestea ca Elisabeta va naste la batranete un fiu, pe Ioan Inaintemergatorul, proorocire care s-a si adeverit.
Dupa nasterea lui Ioan, in luna a sasea, s-a zvonit ca Irod, imparatul iudeilor, va ucide pe toti pruncii din Betleem si din imprejurimi, pentru a omori pe Domnul Iisus Hristos, iar in acea perioada s-a nascut si Ioan Inaintemergatorul. Tocmai de aceea, Elisabeta, maica lui, se temea pentru viata pruncului.
Potrivit consemnarilor de atunci, de teama, Elisabeta s-a ascuns impreuna cu copilul intr-o pestera de cealalta parte a Iordanului si astfel nu a fost gasita de ostasi. Irod a poruncit ostasilor ca, in locul copilului, sa-l injunghie pe tatal sau, preotul Zaharia. Astfel, ostasii au mers la Templu, au injunghiat pe batranul preot „intre Templu si altar”, stropind, cu sangele sau, altarul Domnului.
Dupa patruzeci de zile de la uciderea Sfantului Proroc Zaharia, Sfanta Elisabeta si-a dat sfarsitul in aceasta pestera. Iar Sfantul Ioan a fost hranit de un inger, care l-a pazit in pustie.
Potrivit unei inscriptii din secolul al IV lea, descoperita in 2003, moastele Sfantului Zaharia se gasesc in Ierusalim, alaturi ce cele ale lui Simeon cel Batran.
Rugaciunea care se spune pe 5 septembrie:
“Sfintilor Zaharia si Elisabeta, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi.
Cum vom lauda astazi pe pomii cei duhovnicesti, pe cei din care a rasarit rodul pustiei, marele Botezator al Domnului, care si pocainta a propovaduit si roade de mantuire a adus in ogorul Mantuitorului.
Nerodirea voastra a fost stricata prin vrerea Domnului, Care a binevoit a va darui voua pe cel ce este prietenul Mirelui si povatuitorul tainic catre caile fecioriei.
Lacrimile si rugaciunile voastre au fost primite de Cel Preainalt si ati nascut pe cel prin care multi s-au mantuit si din intristarea nerodirii duhovnicesti s-au izbavit.
Pustia ati sfintit, nascand pe rodul fagaduintei, pe cel ce lumea o a chemat la pocainta si impacare cu Dumnezeu si care se si roaga si pentru mantuirea sufletelor noastre.
Jertfa rugaciunilor voastre sa o aduceti pentru noi, Sfintilor, ca sa nu fim inghititi de valurile pacatelor, ci sa ajungem la limanul vietuirii celei mai curate.
Stapana, primeste rugaciunile robilor Tai si ne izbaveste pe noi de toata nevoia si necazul.
Toata nadejdea mea spre Tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub sfant acoperamantul Tau. Amin!”
Publicitate