Ultima ora: Ce trebuie sa faci in autoizolare si ce trebuie sa ai in casa.

Expertii le recomanda persoanelor aflate in autoizolare sa consume mese bogate in proteine si alimente care contin vitaminele B, C si D, sa se hidrateze, sa faca activitate fizica si sa se asigure ca au in casa medicamente de baza precum paracetamolul.

Autoizolarea poate avea efecte grave asupra sanatatii, mai ales in cazul persoanelor in varsta. Expertii consultati de Daily Mail recomanda mese bogate in proteine, consumul de legume si fructe care contin vitaminele B, C si D, o buna hidratare si activitate fizica regulata, precizeaza Mediafax.

NUTRITIE

O dieta echilibrata e vitala pentru sanatate – in special in cazul oamenilor in varsta, care ies rar din casa si au nevoie de minerale si vitamine. Pe masura ce imbatranim, pierdem masa musculara si acumulam grasime. Iar studiile arata ca aceste procese se accelereaza daca suntem inactivi. De aceea, avem nevoie de proteine la micul dejun, pranz si cina. Insa organismului ii trebuie si activitate fizica pentru a transforma proteinele in muschi.

SUPLIMENTE

Citeste si articolul :   Doliu in lumea muzicii populare! S-a stins intr-un groaznic accident, la doar 23 de ani

Odata cu inaintarea in varsta, pielea produce tot mai greu vitamina D in prezenta soarelui. Oamenii care ies rar la soare au nevoie de un surplus de vitamina D, care e vitala pentru oase si dinti sanatosi. In lipsa legumelor si fructelor proaspete si cele inghetate sunt o sursa buna de vitamina C. Nivelul scazut de vitamina B12 a fost corelat cu un risc mare de atac cerebral si dementa. O sursa buna de vitamina B12 sunt legume precum spanacul si brocoli, chiar si congelate.

HIDRATARE

Recomandarea pentru adulti e sa consume 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, insa lipsa activitatii compromite acest obiectiv. Iar unii oameni beau deliberat mai putine lichide, pentru a nu fi nevoiti sa mearga mai des la toaleta. Partea buna e ca si bauturile care contin cofeina conteaza, deci si cafeaua si ceaiul sunt optiuni recomandate. Iar consumul de lichide ar trebui completat cu cel de fibre.

MISCAREA

O perioada lunga de sedentarism poate avea efecte negative asupra masei musculare. De aceea, e important sa ne ridicam macar o data pe ora. Plimbari de 10 minute, de mai multe ori pe zi, in gradina, de exemplu, sunt recomandate. Urcatul scarilor e recomandat pentru inima, plamani si muschii picioarelor. Si impinsul peretilor e o miscare ce pune la lucru muschii.

Citeste si articolul :   Se cere amanarea deschiderii scolilor

MEDICAMENTE

Pe lista medicamentelor care nu trebuie sa lipseasca din casa sunt:
– paracetamolul – trateaza durerile si reduce febra.
– gelul cu ibuprofen – bun pentru durerile reumatice si musculare
– siropul de tuse – recomandarea e sa fie folosit seara, deoarece are efect sedativ
– bandajele elastic
– un termometru digital

Autor