Virgil Musta, medicul care a vindecat cei mai multi bolnavi, mesaj pentru toti romanii: “Nu se poate sa avem o memorie asa de scurta!”

Medicul Virgil Musta, salvatorul de la Timisoara, transmite un mesaj romanilor printr-o postare pe Facebook . Medicul ii indeamna pe oameni sa respecte masurile de prevenire a raspandirii coronavirusului.

Mesajul medicului Virgil Musta postat pe Facebook.

“Haideti sa privim si sa tratam lucrurile si faptele cat mai echilibrat, asa cum am incercat sa fac de fiecare data, pe toata perioada de pana acum a acestei pandemii. 15 iunie a devenit o noua borna, un nou pas in procesul de revenire spre normalitate.

Rabdarea multora pare sa nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistenta virusului alimenteaza dorinta unora de a nu mai respecta regulile minime ramase in vigoare (masca si distantare in spatii inchise, precum si spalarea regulata a mainilor).

Publicitate

Nu se poate sa avem o memorie asa de scurta!

Faptul ca in Romania evolutia pandemiei a ramas sub control si s-a reusit evitarea unei catastrofe, nu ne da dreptul sa uitam perioada din martie -aprilie in care Italia, Spania si alte tari aveau spitalele total depasite, sectiile de terapie intensiva pline, iar oamenii contaminati mureau pe capete pentru ca multi nu mai aveau loc in spitale.

Aceasta a fost o realitate ce nu poate fi negata, cei care si-au pierdut pe cei dragi in acele zile sunt multi si sunt reali.

Citeste si articolul :   Mesajul cutremurator al medicului Emilian Imbri: "Deja am trecut din stadiul de eroi in stadiul de banditi"

Sigur ca majoritatea celor care au facut forme grave erau persoane in varsta sau cu alte boli, dar aceste persoane, pentru ca s-au imbolnavit multe in acelasi timp, cu forme severe, au ajuns sa faca imposibila tratarea tuturor celor care aveau nevoie de ingrijire speciala la ATI, iar acest lucru a condus la un numar mare de decese atunci.

Pentru ca am avut “norocul” unui decalaj de cateva saptamani, la noi s-au luat rapid masuri dure, dar s-a dovedit ca nu am ajuns in situatia acelor tari, mult mai bine puse la punct medical decat noi. Adica s-a evitat contaminarea in masa, intr-un interval scurt de timp, in special in randurile persoanelor cu risc.

Am vrut sa reamintesc aceste lucruri, pentru a nu uita de unde am plecat si de ce s-au luat masurile frustrante pentru toata lumea.

Publicitate

Din punct de vedere economic, dar nu numai, este absolut normal sa continuam etapele de relaxare a masurilor, dar “cu cap”, pentru ca o explozie incontrolabila a numarului de cazuri ne poate readuce rapid in situatia pe care am reusit sa o evitam acum 2-3 luni.

Relaxarea masurilor trebuie dublata obligatoriu de responsabilitatea personala a fiecaruia dintre noi. Masca si distanta in spatii inchise, precum si spalarea mainilor nu sunt masuri greu de pus in practica, iar ele trebuie respectate in continuare.

Citeste si articolul :   Virgil Musta avertizeaza: "Suntem, din nou, in al 12-lea ceas"

Se observa o crestere a numarului de cazuri in ultimile zile. Era de asteptat o anumita crestere. Nu trebuie sa ne speriem, nu trebuie sa intram in panica. Tot ce trebuie sa facem este sa ramanem responsabili in respectarea celor de mai sus pentru ca astfel aceasta crestere poate ramane controlabila, iar anumite focare vor putea fi izolate, prin masuri speciale locale sau sectoriale.

Daca acest lucru nu se va intampla, cresterea exponentiala observata acum cateva luni in Italia (dau mereu acest exemplu si pentru ca avem multi romani care au legatura directa cu aceasta tara greu incercata), dar si mai recent in Brazilia, India si alte tari se va putea intampla si la noi, iar acest lucru ar impune din nou masuri foarte dure.

Sunt foarte bucuros ca pana acum majoritatea romanilor au inteles corect situatia (chiar daca au fost si sunt tot timpul tot felul de teorii ale conspiratiei) si am speranta ca inteleg corect si acum si ca se vor comporta ca atare pe mai departe. Timisoara sta bine, iar in ultimele zile nu am avut decat 1-2 cazuri. Haideti sa continuam sa fim responsabili, atat in Timisoara, cat si in restul tarii, pentru ca astfel masurile de relaxare vor continua si poate incetul cu incetul viata va reveni la normal. Adevarat, o noua normalitate, in care trebuie sa tinem cont de anumite reguli.

Citeste si articolul :   Masca nu este obligatorie in spatiile deschise. Decizia Curtii de Apel Bucuresti

Va multumesc pentru efortul depus pana acum, cat si pentru intelegere, solidaritate si responsabilitate, de care stiu ca veti da dovada si in continuare. Sunt castigurile noastre principale pentru “noua normalitate”.

Numai impreuna vom reusi!” scrie medicul Virgil Musta

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.