12 alimente care iti pot afecta creierul

Alimentatia sanatoasa devine din ce in ce mai la moda. Analizand produsele de pe raftul magazinelor si citind compozitia, incercam sa ne dam seama ce produse vor fi benefice pentru organismul nostru si care sunt cele care ne pot dauna.

Stiinta ne dovedeste ca produsele contin o multime de substante diferite.

Iata 12 alimente care au efecte neasteptate asupra creierului nostru:

1. Orezul

Publicitate

Orezul fiert contine carbohidrati rapizi care accelereaza patrunderea moleculelor de glucoza in sange. Concentratia zaharului poate creste, ceea ce poate dauna sanatatii creierului si a sistemului nervos.

2. Popcornul

Popcornul contine proteine, fosfor, fier si magneziu, care sunt esentiale pentru functionarea normala a sistemului nervos. Iar vitaminele B din floricele ajuta, de asemenea, la combaterea depresiei si a stresului.

3. Tonul

Tonul contine mult mercur. Si un exces de mercur in organism poate duce la afectarea memoriei. In plus, tonul contine bifenil policlorurat, o substanta care perturba hormonii si functionarea sistemului nervos.

Citeste si articolul :   Ce este glutenul si de ce este rau pentru unii oameni

4. Untura

Untura de porc contine acid arahidonic. Face parte din tesuturile corpului si este indispensabil pentru functionarea normala a creierului. De asemenea, ajuta la combaterea bolii Alzheimer.

5. Cereale

Cerealele contin glutenul de care au nevoie anticorpii pentru a creste. Anticorpii (compusi proteici care impiedica dezvoltarea microbilor) in gluten pot distruge substantele care ne sunt utile. Iar lipsa acestor substante duce la atacuri de panica si depresie.

6. Ciocolata neagra

Ciocolata neagra contine flavonoizi care activeaza celulele creierului. Acest produs dilata vasele de sange, stimuleaza activitatea mentala si promoveaza fluxul de oxigen catre creier.

7. Branza

Branza contine tiramina, care se produce atunci cand proteinele se descompun. Tiramina poate creste dramatic tensiunea arteriala si poate declansa migrene.

8. Cartofii la cuptor

Cartofii la cuptor sunt bogati in potasiu, ceea ce ajuta oxigenul sa patrunda in creier. De asemenea, contine glucoza, vitamina B si aminoacizi care stimuleaza fluxul sanguin catre creier si imbunatatesc functia creierului.

Citeste si articolul :   21 de reactii frecvente la trauma (partea a doua)

9. Fasolea

Fasolea contine tanin. Cu un exces de tanin, corpul nu poate absorbi oligoelemente precum fierul. Acest lucru poate perturba fluxul de sange catre creier si poate provoca anemie.

10. Turmenic

Curcumina, o substanta care se gaseste in turmenic, are un continut ridicat de antioxidanti si poate ajuta la prevenirea imbatranirii creierului. Aceste substante sustin functiile cognitive, care de obicei se deterioreaza odata cu varsta.

11. Sofran

Sofranul contine multe minerale, vitamine B si C. Nu numai ca imbunatateste functia creierului, dar ajuta si la anumite tulburari.

12. Scortisoara

Scortisoara activeaza creierul datorita continutului a doua substante importante: alcool cinamic si cinamaldehida. Mirosul de scortisoara ne ajuta sa rezolvam sarcini care necesita vigilenta, memorie vizuala si receptivitate.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.