Alexandru Rafila, anunt de ultim moment despre inceperea scolilor: ”Ar putea fi inutile”

Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, spune ca, scoala trebuie sa reinceapa, indiferent de scenariul ales. Medicul este de acord cu protejarea copiilor de noul virus, dar si dezvoltarea lor normala, deoarece au nevoie sa interactioneze unii cu altii.

Profesorul mai spune ca intelege temerile parintilor, dar ii atentioneaza ca evitarea in totala a transmiterii acestui virus nu este posibila.

Medicul mentioneaza ca in alte tari unde scoala s-a reluat s-au facut clase de maxim 15 elevi, astfel riscul de infectare este mai mic.

”Scoala, intr-un fel sau altul, trebuie sa reinceapa. Trebuie sa avem macar speranta unei activitati in scoala apropiata de normal, copiii au nevoie sa interactioneze unii cu altii, sa interactioneze cu profesorii, cu invatatorii, pentru ca altfel prelungirea excesiva a acestui invatamantul la distanta, online, si unilateral, nu cred ca este, pe termen mediu chiar, sustenabila, pentru ca copiii chiar cer sa se intalneasca cu alti copii, vor sa interactioneze, vor sa se joace si trebuie sa gasim modalitatea… Trebuie sa punem in balanta, sigur, si protectia fata de aceasta infectie, dar si dezvoltarea lor normala, ca viitori membri ai societatii, care se pot integra, care pot duce inainte aceasta tara si cred ca trebuie sa reflectam serios si la acest aspect”, a declarat Alexandru Rafila.

Publicitate

Profesorul intelege temerile parintilor, dar nu se poate evita transmiterea totala a virusului

”Temerile sunt normale, dar cred ca si explicatia care trebuie directionata catre parinti are inca elemente care pot fi imbunatatite. Parintii trebuie sa stie in primul rand ca discutam despre o boala transmisibila, iar evitarea in totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibila. E un lucru pe care trebuie sa-l spunem foarte clar. Asa cum copiii racesc, fac gripa, fac tot felul de infectii, tot asa se pot imbolnavi si cu noul coronavirus. Problema este cum facem sa minimalizam acest risc, de fapt despre asta discutam, si daca se intampla intr-o clasa sa apara un caz, cum facem ca restul scolii sa-si continue activitatea in mod normal”, a mai spus medicul.

Citeste si articolul :   Restrictiile se prelungesc in Capitala. Scolile raman inchise.

Proiectul de ordin elaborat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei incearca sa reduca riscurile.

Trebuie sa existe o colaborare intre parinti si scoli.

”Grupuri, clustere, daca vreti, mai mici inseamna si risc mai mic de raspandire a infectiei, pentru ca una este sa ai un caz intr-o clasa cu 15 elevi si alta e sa ai un caz intr-o clasa cu 40 de elevi. Dintr-o data riscul de transmitere creste. Distantarea fizica cred ca este importanta. Utilizarea mastii sigur ca este una dintre solutii, daca aglomeratia este mai mare. Sunt tari in care utilizarea mastii este impusa in pauze, de exemplu, sau la activitatile din exterior, unde copiii interactioneaza unii cu ceilalti. Sunt mai multe variante, ar trebui sa ne gandim foarte serios care dintre aceste variante permite, pe de o parte, o defasurare a unei activitati cat mai apropiate de normal si, de asemena, minimalizeaza riscurile”, a punctat Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus ca va trebui urmarit cum se comporta cei mici vizavi de purtarea mastii.

Citeste si articolul :   Accident grav in Romania: 24 de persoane implicate. A fost activat planul rosu

”Cred ca transparenta in comunicarea cu parintii este esentiala, pentru ca daca apare un caz in scoala, parintii trebuie sa stie. Si, mai mult, trebuie sa stie ca nu este nicio tragedie. Clasa respectiva intra intr-o perioada de repaus, doua saptamani, este dezinfectata si copiii revin la scoala. Dar asta nu inseamna sa inchidem toata scoala, sa luam masuri exagerate. Dar nu trebuie nici neglijate masurile”, a mai declarat reprezentantul Romaniei la OMS.

Alexandru Rafila despre purtarea mastilor de protectie la scoala.

”Am vazut proiectul de ordin. Copiii vor purta masca la scoala. Separatoare, masca… Stiti care este problema? Masurile pot sa para ideale. Intotdeauna cand iei o masura trebuie sa te gandesti si sa evaluezi care este gradul de aplicabilitate. Masurile sunt bune, daca ele sunt aplicabile.

Alternative intotdeauna exista… Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred ca le-ar placea copiilor si ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractiva pentru copii, asa cum personalizarea mastilor cred ca ar fi foarte importanta. Pentru ca un copil, stiti cum este… O masca chirurgicala nu-i foarte rezistenta, ca daca tragi de doua ori de ea se rupe. Si atunci daca folosesti masti textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie sa le personalizezi, sa fie atrasi de culorile sau de desenele mastii”, spune Alexandru Rafila.

Citeste si articolul :   UNICEF cere guvernelor redeschiderea scolilor si avertizeaza asupra prejudiciilor aduse copiilor

Profesorul spune ca mastile trebuie adaptate varstei copilului si marimii craniului copilului

”Masca chirurgicala la un copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. Imi aratati aici o masca la un copil, pe care nu-l protejeaza aproape deloc. Masca este foarte larga, aerul intra si iese prin lateral foare mult, iar aceasta masca nu este utila copilului. Si nu este utila nici celor care intra in contact cu acest copil. Pentru ca este o masca mare.

Trebuie masti adaptate varstei copilului si marimii craniului copilului. Pentru ca daca folosim masti pentru adulti la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Ori, o masca refolosibila se poate realiza la dimensiuni”, a spus Alexandru Rafila la Digi 24.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.