Comisia Europeana cere statelor membre sa mentina restrictiile la frontierele UE pana in 15 iunie

Comisia Europeana a cerut, vineri, statelor membre sa prelungeasca cu 30 de zile, pana in 15 iunie, restrictiile temporare privind calatoriile neesentiale catre UE.
Potrivit unui comunicat al CE, desi unele state fac pasi pentru relaxarea restrictiilor situatia ramane fragila.

„Comisia a invitat astazi, 8 mai, statele membre ale spatiului Schengen si statele asociate spatiului Schengen sa prelungeasca cu inca 30 de zile, pana la 15 iunie, restrictia temporara privind calatoriile neesentiale catre UE. Desi unele state membre ale UE si unele state asociate spatiului Schengen fac pasi preliminari in directia relaxarii masurilor de combatere a raspandirii pandemiei, situatia ramane fragila, atat in Europa, cat si la nivel mondial. Prin urmare, trebuie sa mentinem masurile ce vizeaza frontierele externe pentru a reduce riscul de raspandire a bolii prin intermediul calatoriilor in UE.”, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, eliminarea restrictiilor de calatorie trebuie sa se faca esalonat: „controalele la frontierele interne vor trebui sa inceapa sa fie eliminate treptat si intr-un mod coordonat, si apoi, intr-o a doua etapa, sa fie relaxate restrictiile la frontierele externe”.

„Obiectivul general – de a limita raspandirea coronavirusului prin intermediul unui nivel scazut de interactiune sociala – este inca valabil. In ciuda progreselor inregistrate in multe tari europene, situatia la nivel mondial este foarte fragila. Este imperativ ca masurile sa fie luate treptat, diferitele restrictii urmand sa fie ridicate etapizat”, a declarat vicepresedintele pentru promovarea modului nostru de viata european, Margaritis Schinas.

„Este necesara o abordare coordonata si etapizata. Restabilirea functionarii normale a spatiului Schengen de libera circulatie reprezinta primul nostru obiectiv, de indata ce situatia sanitara va permite acest lucru. Restrictiile asupra liberei circulatii si controalele la frontierele interne vor trebui ridicate gradual, urmand ca intr-o etapa ulterioara sa eliminam restrictiile la frontierele externe si sa permitem accesul in UE a cetatenilor din afara UE pentru calatorii neesentiale”, a spus comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Restrictia de calatorie, precum si invitatia de a o prelungi, se aplica „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spatiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croatia, Cipru si Romania) si cele 4 state asociate spatiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia) – in total, 30 de tari.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.