Ce este nitratul de amoniu care a provocat apocalipsa din Beirut

Pe data de 5 august 2020 capitala libaneza Beirut a fost zguduita de o explozie puternica, in urma careia 200 de persoane au decedat si peste 5000 de oameni au fost raniti. Peste 100 de cazuri fiind date disparute.

Conform autoritatilor, deflagratia fost cauzata de 2.750 de tone de azotat de amoniu, cantitate stocata din anul 2014 intr-un depozit din apropierea portului industrial al orasului.

Nitratul de amoniu sau NH₄NO₃, este unul dintre cele mai utilizate ingrasaminte in intreaga lume si se prezinta sub forma de pelete mici poroase.

Cumparat de regula in vrac sau la sac de catre agricultori, acesta nu este un produs combustibil. Cu alte cuvinte, nitratul de amoniu este o componenta principala in multe tipuri de explozibili minieri, in amestec cu ulei de combustibil si detonata de o incarcatura exploziva.

Publicitate

Produsele care contin azotat de amoniu asigura o alimentare mult mai concentrata de oxigen decat aerul.

Desi nitratul de amoniu nu arde de unul singur, acesta actioneaza ca o sursa de oxigen care poate accelera arderea altor materiale.

Citeste si articolul :   Veste buna, in sfarsit. Autoritatile au facut anuntul

Explicatia pentru explozia de la Beirut, Liban este ca la temperaturi destul de ridicate, azotatul de amoniu se poate descompune violent de la sine. Acest proces creeaza gaze, inclusiv oxizi de azot si vapori de apa. Aceasta eliberare rapida de gaze este cea care provoaca o explozie.

Descompunerea azotatului de amoniu a fost provocata de un incendiu din apropiere.O alta explozie a avut loc la Tianjin in 2015. Atunci au murit 173 de persoane dupa ce substantele chimice inflamabile si nitratul de amoniu au fost depozitate impreuna la o fabrica de chimicale din estul Chinei (sursa: Scientific American).

In urma unui control efectuat recent de autoritatile constantene, au fost descoperite aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu in Portul Constanta. Administratia Porturilor Maritime a atras atentia ca aceste substante periculoase trebuie sa aiba un plan de securitate aprobat de ISU. Cantitatea fiind de aproape zece ori mai mare decat cea depozitata in portul din Beirut.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.