Scrutinul prezidential organizat duminica trecuta in Belarus, castigat potrivit autoritatilor de presedintele Aleksandr Lukasenko, dar contestat puternic de opozitie, a fost urmat de proteste masive, reprimate dur de regimul de la Minsk.
Prezentam principalele evenimente produse in ultima saptamana in Belarus
– In seara scrutinului, pe 9 august, un sondaj de opinie oficial efectuat la iesirea de la urne il credita pe Aleksandr Lukasenko cu aproape 80% din voturi. Principala sa adversara, Svetlana Tihanovskaia, a respins estimarile: “Majoritatea este cu noi”.
In cursul noptii, protestele opozitiei au fost reprimate violent. Zeci de persoane au fost ranite, iar aproximativ 3.000 de manifestanti au fost arestati.
Publicitate
– Luni dimineata, potrivit rezultatelor oficiale, Aleksandr Lukasenko era anuntat drept castigator al scrutinului prezidential, cu 80% din voturi. Svetlana Tihanovskaia, care oficial a obtinut 10%, a revendicat victoria, cerand-i lui Aleksandr Lukasenko sa cedeze puterea. Rusia, China si Venezuela au salutat rezultatul alegerilor. In cursul celei de-a doua seri, un protestatar a murit, dar autoritatile sustin ca barbatul nu a fost agresat de fortele de ordine. “Unul dintre protestatari a incercat sa lanseze un dispozitiv exploziv spre agentii fortelor de ordine, dar dispozitivul i-a explodat in mana”, a comunicat Politia belarusa.
Autoritatile au continuat reprimarea protestelor, in Minsk si in alte orase, iar 2.000 de manifestanti au fost arestati.
– In cursul zilei de marti, Svetlana Tihanovskaia a anuntat ca a luat “decizia dificila” de a pleca in Lituania. Uniunea Europeana a avertizat, marti dupa-amiaza, ca ar putea impune sanctiuni Administratiei din Belarus, in contextul in care scrutinul prezidential care nu a fost “nici liber, nici echitabil” a fost urmat de actiuni de reprimare.
In a treia noapte de manifestatii, marti spre miercuri, fortele de ordine au recunoscut ca au utilizat arme de foc impotriva manifestantilor “agresivi”, in orasul Brest.
– Miercuri, ministrii de Externe din tarile Uniunii Europene au anuntat o sesiune extraordinara pe tema crizei din Belarus. Aflat in Cehia, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a indemnat Administratia autoritarista de la Minsk sa inceteze actiunile de reprimare. “Vrem ca poporul belarus sa se bucure de libertatile pe care le revendica. Cerem urgent ca manifestatiile nonviolente sa fie protejate, nu este in interesul nimanui sa se intervina in acest fel. Sper ca Uniunea Europeana va publica nu doar declaratii, ci va lua si masuri”, a declarat secretarul de Stat american, catalogand drept “inacceptabila” situatia politica din Belarus.
Miercuri seara, autoritatile au confirmat decesul celei de-a doua persoane, un demonstrant retinut in oraselul Grodno.
– Joi dimineata, autoritatile au anuntat 700 de noi arestari, numarul total al protestatarilor detinuti ajungand la 6.700.
Administratia Vladimir Putin a parut sa reia sustinerea pentru regimul de la Minsk, denuntand, joi, tentativele straine in sensul destabilizarii Belarusului. Relatiile dintre Rusia si Belarus au fost tensionate in ultimele luni. Desi Rusia este principalul aliat al Belarusului, inaintea scrutinului prezidential, Administratia autoritarista de la Minsk a acuzat Moscova ca a trimis agenti ai unei firme de securitate pentru actiuni de destabilizare. Rusia a respins acuzatiile, iar presedintele Vladimir Putin l-a felicitat pe Aleksandr Lukasenko pentru obtinerea unui nou mandat prezidential.
– Vineri, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca, potrivit rezultatelor finale, presedintele Aleksandr Lukasenko a castigat scrutinul prezidential cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opozitiei, Svetlana Tihanovskaia, a obtinut 10,12%. Insa candidata opozitiei sustine ca a obtinut 60%-70% din voturi.
Pe fondul presiunilor internationale, Administratia de la Minsk a semnalat ca este dispusa la “dialog obiectiv” cu partenerii straini pentru depasirea crizei politice.
La randul sau, Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri impunerea de sanctiuni regimului din Belarus. “Ministrii de Externe si-au dat acordul pentru sanctionarea oficialilor responsabili de represiune si urmeaza sa fie stabilita o lista cu numele celor responsabili”, au declarat oficiali de la Bruxelles.
– Sambata, Aleksandr Lukasenko a anuntat ca il va contacta pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, afirmand ca “amenintarile nu mai vizeaza doar Belarusul”. Ulterior, Vladimir Putin s-a declarat increzator ca problemele din Belarus se vor rezolva, dupa ce a discutat prin telefon cu Aleksandr Lukasenko.
Protestele au continuat la Minsk, mii de simpatizanti ai opozitiei adunandu-se sambata seara in fata sediului Televiziunii publice, in centrul orasului Minsk, avand pancarte pe care scria “Aratati adevarul!”.
– Duminica, Alianta Nord-Atlantica a respins afirmatiile presedintelui Aleksandr Lukasenko privind mobilizarea de efective militare in apropierea frontierei vestice a Belarusului, subliniind insa ca NATO urmareste situatia cu atentie.
Aleksandr Lukasenko a exprimat ingrijorare in legatura cu exercitii militare desfasurate de NATO in Polonia si Lituania, considerand manevrele drept o acumulare de forte militare.
“Nu exista nicio mobilizare militara a NATO in regiune. Prezenta multinationala a NATO in partea de est a Aliantei nu este o amenintare pentru nicio tara. Este strict defensiva, proportionata si menita sa previna conflictele si sa mentina pacea”, a declarat un purtator de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, citat de agentia Reuters. Oficialul NATO a indemnat Belarusul sa respecte drepturile fundamentale, inclusiv cel la proteste pasnice.
Lituania a gazduit, in perioada 2-14 august, exercitii militare NATO cu participarea trupelor din SUA si Polonia. “Criza din Belarus este de tip politic, iar acuzatiile conducerii Belarusului privind interferente externe ori amenintari au rolul de a transfera vina si a justifica actiunile”, a declarat Raimundas Karoblis, ministrul Apararii din Lituania.
Rusia a anuntat duminica dimineata ca i-a transmis lui Aleksandr Lukasenko disponibilitatea de a oferi asistenta militara in caz de necesitate, in contextul protestelor.
Zeci de mii de persoane participa, duminica seara, la “Marsul libertatii”, contestand realegerea presedintelui Aleksandr Lukasenko. Mitingul se desfasoara pe Bulevardul Independentei din Minsk.
Pe fondul protestelor, Aleksandr Lukasenko a lansat un nou apel la “apararea tarii si a independentei acesteia”.
Un sondaj efectuat pe aplicatia Telegram arata ca Svetlana Tihanovskaia a fost votata de 53% dintre utilizatori, iar Aleksandr Lukasenko de doar 2%.
Publicitate