Uniunea Europeana aloca inca 30 de milioane de euro pentru Liban / Macron cere ajutarea rapida a poporului libanez

Uniunea Europeana a decis deblocarea a inca 30 de milioane de euro cu ocazia videoconferintei internationale a donatorilor pentru Liban, iar presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a cerut oferirea rapida a asistentei internationale poporului libanez, dupa explozia devastatoare de la Beirut.

Presedintele SUA, Donald Trump, se numara printre liderii politici care urmeaza sa participe la conferinta internationala a donatorilor.

Cel putin 158 de persoane au decedat, iar alte aproximativ 6.000 au fost ranite in explozia produsa in zona portuara din Beirut. Circa 300.000 de oameni au ramas fara locuinte in urma deflagratiei, iar daunele sunt estimate la 15 miliarde de dolari (12,7 miliarde de euro), potrivit BBC.

“Uniunea Europeana a mobilizat deja 33 de milioane de euro si ofera inca 30 de milioane de euro pentru cele mai urgente nevoi ale Libanului”, a anuntat, duminica dupa-amiaza, Charles Michel, presedintele Consiliului European.

Publicitate

Publicitate

“Comunitatea internationala trebuie sa actioneze rapid si eficient. Vreau sa adresez sustinere familiilor, apropiatilor victimelor, celor care sunt pe teren si ajuta victimele. Ajutorul trebuie sa mearga direct la poporul libanez. A venit vremea trezirii si actiunilor”, a declarat presedintele Frantei, Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

Citeste si articolul :   Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava a fost depistat pozitiv cu coronavirus. In ce stare se afla ACUM

“Nici violenta, nici haosul nu trebuie sa castige. Exista puteri care vor sa profite de diviziune si de haos, care vor sa faca rau poporului libanez. Autoritatile trebuie sa actioneze pentru ca tara sa nu se prabuseasca si pentru a raspunde aspiratiilor pe care poporul libanez le exprima in mod legitim pe strazile din Beirut”, a avertizat Macron.

“Obiectivul conferintei este sa punem in comun mijloacele pentru a raspunde concret nevoilor populatiei din Beirut”, a precizat Macron.

Situatia economica si sociala din Liban este grava. Explozia din Beirut a accentuat starea de nemultumire, iar sambata mii de persoane au participat la un protest antiguvernamental.

Premierul Hassan Diab a anuntat ca va convoca alegeri parlamentare anticipate.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.