Cel mai amplu test clinic pentru un potential vaccin anticoronavirus a inceput in SUA

Cel mai amplu studiu clinic privind un potential vaccin anti-Covid-19 a inceput luni, cu primii 30.000 de voluntari carora le vor fi administrate doze produse de Administratia SUA, unul dintre proiectele intrate in ultima etapa in cursa mondiala pentru imunizare, informeaza CNBC.

Nu exista inca nicio garantie ca vaccinul experimental, dezvoltat de Institutele Nationale de Sanatate din SUA impreuna cu firma Moderna, va fi intr-adevar eficient impotriva coronavirusului.

Voluntarii nu vor sti daca li se administreaza doze ale vaccinului experimental ori produse placebo. Dupa doua doze, oamenii de stiinta vor urmari atent care grup se va confrunta cu mai multe infectii in timp ce urmeaza activitati de rutina, mai ales in zonele in care virusul se raspandeste.

“Din nefericire pentru Statele Unite, avem numeroase infectii in acest moment”, a declarat recent dr. Anthony Fauci, directorul Institutului National american pentru Boli Infectioase si Alergii.

Publicitate

Mai multe potentiale vaccinuri dezvoltate de China si de Universitatea Oxford (Marea Britanie) au initiat recent testele clinice extinse, in Brazilia ori in alte tari afectate grav de pandemie. Dar Statele Unite organizeaza propriile teste si au stabilit standarde ridicate: in fiecare luna, Reteaua de preventie Covid-19, finantata de stat, va testa potentiale vaccinuri, de fiecare data cu alti 30.000 de voluntari.

Citeste si articolul :   Se schimba varsta de pensionare, mii de romani vor putea iesi mai devreme la pensie. Legea pensiilor se modifica

Testele nu vor verifica doar eficienta, ci si siguranta vaccinurilor. Iar aceleasi criterii de verificare vor fi aplicate la fiecare vaccin, pentru a le permite cercetatorilor sa faca studii comparative.

In august, vor incepe testele clinice pentru vaccinul Universitatii Oxford, in septembrie pentru cel dezvoltat de Johnson & Johnson, iar in octombrie pentru Novavax. Pfizer va efectua propriile teste in cursul acestei veri.

In ultimele saptamani, peste 150.000 de americani s-au inscris intr-un registru online pentru teste clinice, a declarat dr. Larry Corey, virolog la Institutul Fred Hutchinson pentru Cercetari in domeniul Cancerului, care monitorizeaza centrele de testare. “Testele clinice vor fi multigenerationale, multietnice, trebuie sa reflecte diversitatea populatiei SUA”, a subliniat dr. Corey.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.