Fostul consilier al Vioricai Dancila si fost ministru al Finantelor, Darius Valcov, a fost condamnat la sase ani si sase luni de inchisoare pentru coruptie. Valcov mai are o condamnare nedefinitiva de 8 ani de inchisoare la Inalta Curte.
Este vorba despre fapte pe care le-a savarsit cand era primar al municipiului Slatina.
Decizia Tribunalului Dolj este in prima instanta si poate fi contestata.
Astfel, potrivit minutei, s-a dispus si confiscarea sumei de 4.296.270 lei de la inculpat si mentinerea masurilor asiguratorii instituite prin Ordonanta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie.
Publicitate
Hotararea nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Avocatii lui Darius Valcov au spus ca vor contesta decizia Tribunalului Dolj.
In dosarul care a fost inregistrat in 2018 la Tribunalul Dolj, Darius Valcov a fost acuzat de luare de mita si trafic de influenta.
„Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA”, se arată în rechizitoriu.
La fel ar fi procedat Valcov si in cazul unui alt contract incheiat de institutia publica pe care o reprezenta cu o alta societate comerciala, privind reabilitarea Centrului istoric al orasului Slatina, pretul contractului fiind de 7.726.919 lei fara TVA.
„Astfel, in luna iunie 2012, inculpatul Valcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, in schimbul semnarii respectivului act de catre autoritatea contractanta si efectuarii la timp a platilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totala de 450.000 lei”, scriu procurorii.
La data de 23 iulie 2014, intre S.C. Compania de Apa Olt S.A., si aceeasi firma s-a incheiat un contract de lucrari avand ca obiect „Continuarea lucrarilor de reabilitare si extindere a retelelor de apa si apa uzata in aglomerarile Potcoava si Scornicesti”, pretul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fara TVA.
„Ulterior, inaintea datei de 27 august 2014, (data emiterii primei facturi catre S.C. Compania De Apa Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoana din cercul de apropiati ai inculpatului Valcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat ca acesta din urma ii pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei in vederea efectuarii la timp a platilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord”, scriu procurorii.
„Suma totala primita de inculpat in urma savarsirii celor trei infractiuni de coruptie se ridica la 4.296.270 lei.
Astfel, in lunile septembrie 2014 si februarie 2015, inculpatul a primit, in doua transe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsa initial. Suma totala primita de inculpat in urma savarsirii celor trei infractiuni de coruptie se ridica la 4.296.270 lei”, a precizat DNA la momentul trimiterii in judecata.
Darius Valcov mai are o condamnare, pronuntata de Inalta Curte, in faza de fond, la 8 ani de inchisoare pentru coruptie.
Judecata apelului in acest caz a fost suspendata, dupa ce Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in cazul deciziei CCR privind completurile specializate.
Pe data de 3 iulie 2019, Curtea Constitutionala a stabilit ca exista un conflict intre Parlament si ICCJ si a anuntat ca vor fi rejudecate dosarele de la Inalta Curte, solutionate in prima instanta inaintea deciziei ICCJ din 23 ianuarie 2019, in masura in care nu au devenit definitive.