Noi sarbatori intra, de anul viitor, in calendarul bisericesc

Duminica Mironositelor, Duminica Femeilor Crestine si Duminica Familiei Crestine intra, de anul viitor, in calendarul bisericesc. In 24 ianuarie va fi Sfanta Xenia din Petesburg, iar in 14 august va fi Ziua Nationala pentru comemorarea martirilor Brancoveni.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), a fost aprobata inscrierea in Calendarul bisericesc pentru anul 2021, in sectiunea „Zile si date importante”, a Duminicii Mironositelor (a treia Duminica dupa Pasti) ca Duminica Femeilor crestine si Duminica Familiei Crestine in apropierea zilei de 15 mai.

De asemenea, in sedinta de marti a Sfantului Sinod a fost apreciata declararea de catre Parlamentul Romaniei a zilei de 16 august ca Ziua Nationala pentru comemorarea martirilor Brancoveni si de constientizare a violentelor impotriva crestinilor.

Totodata, a fost aprobata inscrierea in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane a Sfintei Xenia din Petersburg (24 ianuarie).

Publicitate

Publicitate

Au fost aprobate mai multe texte liturgice, in cadrul sedintei Sfantului Sinod, intre care Acatistul si Paraclisul Maicii Domnului „Grabnic ascultatoarea”; Acatistul si Paraclisul Maicii Domnului „Potirul nesecat”; Acatistul Maicii Domnului „Potoleste intristarile noastre”; Acatistul Maicii Domnului – indrumatoarea si ocrotitoarea copiilor; Acatistul si Paraclisul Sf. Cuv. Paisie Aghioritul (12 iulie); Acatistul Sfintilor Ierarhi Atanasie si Chiril, arhiepiscopii Alexandriei (18 ianuarie), precum si includerea acestor texte in cartile de cult ale Bisericii Ortodoxe Romane.

Citeste si articolul :   Anuntul lui Nelu Tataru despre carantina de sarbatori! Ce se intampla cu romanii care vin in tara

De asemenea, a fost aprobat si Regulamentul pentru organizarea si functionarea Vicariatului Ortodox Ucrainean din Biserica Ortodoxa Romana.

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este una dintre bisericile autocefale ale crestinismului ortodox. Majoritatea etnicilor romani apartin Bisericii Ortodoxe Romane, dar biserica are si credinciosi de alte nationalitati: (rromi, ucraineni etc.)

Numele Bisericii Ortodoxe vine din limba greaca, de la ορθο (ortho – drept, corect) si δοξα (doxa – invatatura, cunoastere), traducandu-se deci prin „invatatura dreapta“, sau „invatatura corecta“.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.