Se inchide litoralul si muntele? Anuntul facut de Raed Arafat

Pe fondul cresteri masive a cazurilor de infectare cu noul virus, Raed Arafat, a confirmat faptul ca autoritatile ar putea impune noi reguli si restrictii, dar numai pentru zonele in care exista focare.

Secretarul de Stat a fost intrebat daca se va interzice accesul pe litoral sau in statiunile de munte. Raed Arafat a spus ca acest lucru este posibil doar in starea de urgenta.

„Stiti care este treaba? Nu stiu daca mai e posibil sa spuneti Stop la mare! acum. In primul rand, nici legislatia nu permite acest lucru. Nu mai avem”, a declarat Arafat.

Seful DSU a sps ca, daca vor introduce anumite restrictii, vor fi aplicate in zonele cu risc ridicat.

„Singura chestie este sa te duci inapoi sa pui restrictii. Restrictii se pot pune. Poate nu national. Si trebuie, la un moment, sa vedem cum evolueaza si s-ar putea sa ajungem sa avem nevoie sa aplicam restrictii zonale, locale, in anumite zone. Deci, este posibil”, a mai spus Arafat.

Secretarul de Stat nu neaga fatul ca vor aparea restrictii, dar acestea vor fi doar in anumite zone sau judete devenite focar.

„Acum, sa vin sa ma pronunt pe aceasta chestie, cu marea sau cu muntele sau cu altele, n-am sa o fac.N-am decat un singur lucru sa spun: atentie, pentru ca daca situatia se agraveaza si unele zone, in care cresterea este mult mai mare decat in altele, este posibil ca anumite zone sa ajunga sa fie izolate”, a mentionat Arafat.

Raed arafat spune ca 50% din infectari vin de la asimtomatici.

Citeste si articolul :   Dupa Euthyrox, un nou medicament lipseste din farmacii.

”Problema e cate persoane sunt active, cate persoane in acest moment inca poarta virusul si cate persoane sunt in comunitate care transmit”, a declarat Raed Arfat.

”La acest moment, indiferent cate teste am facut, procentul din teste a ramas tot pe acolo. Faptul ca a crescut numarul testelor nu a scazut procentul din teste. Noi suntem pe la 4%-5% (teste pozitive -n.red.)”, a mentionat Seful DSU.

”Daca ajungem la o raspandire exponentiala, cum se intampla in alte tari care au mii de cazuri deja si acolo este raspandire exponentiala, asta va duce automat la ocuparea Terapiei Intensive.

Ca sa se inteleaga, am pus o unitate mobila de terapie intensiva la Prahova. A ramas o perioada scurta nefolosita, acum e folosita. Are in ea nu stiu cate cazuri, Galati ne-a solicitat o unitate sa fie trimise acolo pentru terapie intensiva. Asta arata ca deja este o presiune si acest lucru este vizibil.

Sunt cateva zone in tara care au o presiune asupra lor. Nu inseamna ca celelalte zone vor ramane fara presiune. E posibil sa se schimbe asta”, a mai spus Arafat.

Autor