Calendar ortodox 9 iulie 2020. Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Indrumatoarea de la Manastirea Neamt

Calendar ortodox 9 iulie 2020. Icoana Maicii Domnului „Indrumatoarea” este praznuita in Biserica Ortodoxa Romana pe data de 9 iulie, potrivit hotararii Sfantului Sinod din data de 24 mai 2018.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a facut aceasta propunere si a fost aprobata inscrierea in calendar a sarbatorii incepand cu anul 2019.

Tot atunci au fost aprobate textele slujbei, sinaxarului, troparului, condacului si acatistului cinstirii acestei Sfinte Icoane.

Calendar ortodox 9 iulie 2020. Icoana Maicii Domnului „Indrumatoarea”

Publicitate

Icoana Maicii Domnului este considerata cea mai veche si mai frumoasa icoana din Romania, fiind cunoscuta in toata lumea ca facatoare de minuni. Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt a intarit credinta crestin-ortodoxa a conducatorilor, a monahilor si a poporului.

Icoana a fost comandata de catre Sfantul Gherman in anul 665, fiind copie a icoanei Maicii Domnului ce se afla in Lida, din anul 35. Pe spatele acesteia este zugravit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, care s-a nascut in Lida. Sfantul Gherman a adus icoana cu el in Constantinopol atunci cand a devenit patriarh, incredintand-o Manastirii Heleopatra.

Calendar ortodox 9 iulie 2020

In timpul unei invazii a armatei otomane, icoana a fost ingropata din iunie 1821, pana in octombrie 1822, impreuna cu alte obiecte de valoare, intr-o poiana tainica de pe Muntele Rusu, pentru a fi protejata de furturi sau profanari, avand in vedere ca turcii nu sunt crestini.

Citeste si articolul :   Sfanta Maria Mare(Adormirea Maicii Domnului) 2021. Ce se face pe 14 august, pentru a avea parte de belsug si sanatate.

Pe locul in care a fost ingropata icoana Maicii Domnului se afla astazi Schitul Icoana Veche. Ulterior, icoana a fost reasezata la Manastirea Neamt unde, intre anii 1844-1845, a fost ferecata intr-o imbracaminte ornamentala si pusa la loc de cinste.

Rugaciunea puternica inaintea icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt

Pe stalpul mintii noastre inchipuie, cuvintele intelepciunii ceresti, Ceea Ce esti Stalpul rugaciunii care toata lumea o sprijinesti.

Nu ne lispi pe noi de ocrotirea Ta de Maica, Ceea Ce esti Mangaierea celor impovarati de pacate, Floarea tuturor darurilor ceresti, Oglinda ingerilor, Muntele Cel inalt al desavarsirii, Rai tainic al fecioriei, Tabor intelegator al tuturor virtutilor, Corabia mantuirii pacatosilor, Caruta Cea de foc a Intelepciunii, Psalmul Cel scris in cartea inimii, Izvorul rugaciunii neincetate, Legatura a unirii noastre cu Dumnezeu.

Cu pasii gandurilor umilite ne apropiem de prea luminata icoana Ta, noi, cei ce nu stim a ne ruga din pricina impietririi inimii noastre. Izvorul rugaciunii Tale sa adape inima noastra cea lipsita de dulceata cuvantului dumnezeiesc.

Ploaia milostivirii Tale sa inmoaie pamantul cel impietrit al inimii noastre. Laudele impletite Tie de serafimi sa intraripeze inima noastra cu dorul cel dumnezeiesc. Suspinurile heruvimilor coborate in adancul sufletului nostru sa ne traga pe noi spre inaltimea cugetarii smerite. Nu avem inima infranta ca sa aducem tanguire vrednica pentru pacatele noastre, nu avem nici pocainta care intareste casa sufletului pe temelia rabdarii.

Citeste si articolul :   Sarbatoare importanta astazi, 3 mai. Sfantul Cuvios Irodion de la Lainici, numit si „Luceafarul de la Lainici”. Rugaciunea care deschide Cerurile si te tamaduieste de cele mai grele boli

Norii patimilor au intunecat cu totul cerul sufletului nostru si nu putem privi nici macar spre stralucirea frumusetii Tale. Purtati suntem de valurile ispitelor si cu greu calatorim pe marea cea sarata a acestei vieti. Indulceste necazurile noastre cu darul Tau si scrie-ne pe noi in cartea vietii, Ceea Ce esti Carte Ce ai purtat pe Cuvantul vietii, Cel Care, prin patimirea Sa, a scos pe Adam din lanturile durerilor.

Ridica mintea noastra deasupra grijilor lumesti si pe piatra rabdarii ne aseaza, Ceea Ce ai nascut pe Piatra vietii, Cea Care a sfaramat pietrele slujirii idolesti. Acopera-ne cu acoperamantul Tau cel luminat, Ceea Ce esti Ocrotitoare crestinilor si pazesti totdeauna pe robii Tai cu darul Tau.

Ceea Ce lacrimi ai varsat pentru Fiul Tau pe Care L-ai vazut pironit pe cruce, da-ne noua lacrimi de umilinta pentru pacatele noastre, cu care in fiecare ceas mahnim milostivirea Stapanului nostru.

Inima Ti s-a ranit cand sulita a strapuns coasta Fiului Tau, deci nu trece cu vederea nici ranile sufletelor noastre, ci cu untdelemnul rugaciunii Tale ne intampina si ne ridica la inaltimea pocaintei.

Citeste si articolul :   Cel mai bun mod de a spala sticlaria si a-i restabili stralucirea si transparenta

Bucura-te, Raza a intelepciunii Soarelui Hristos, Turn nebiruit al crestinilor, Cetatea Cea cereasca a Luminii, Vasul Cel plin de mirul laudelor ingeresti, bucura-te, Maica a Domnului, Ceea Ce reversi daruri de minuni celor ce cu inima smerita cad inaintea sfintei Tale icoane, cerand alinarea suferintelor si mare mila. Nu ne uita si pe noi, cei ce, macar ca nu stim a-ti aduce cuvant vrednic de lauda, nadajduim la acoperamantul milostivirii Tale. Amin!

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.