Plantarea patrunjelului
Solul pentru patrunjel trebuie sa fie normal sau usor acid si sa aiba o structura libera. Pentru plantare, puteti alege un loc insorit sau o umbra partiala.
Patrunjelul poate fi plantat in sol unde varza , ceapa , castravetii , rosiile si cartofii au crescut sezonul trecut . Dupa patrunjel, aceleasi culturi ( morcovi , chimen , marar ) sunt plantate cel mai bine dupa 3-4 ani.
Semanatul patrunjelului
Publicitate
Patrunjelul este o planta bienala. Semintele dupa colectare pot fi pastrate timp de aproximativ 2-3 ani.
Patrunjelul este o planta foarte rezistenta la inghet, astfel incat verdeata proaspata poate fi obtinuta din gradina de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei, pana la caderea zapezii. Pentru a obtine verdeata tanara, multi gradinari folosesc asa-numita metoda transportoare, in care semintele sunt semanate la intervale de 2-3 saptamani si pot dura pana la sfarsitul toamnei (potrivite pentru consumul frunzelor).
Paturile de plantare sunt pregatite cel mai bine toamna, in acelasi timp, in sol sunt introduse ingrasaminte organice si minerale pentru sapaturi . Primavara, se adauga ingrasaminte de potasiu si fosfor, se pot adauga uree si azotat de amoniu.
Folosind piata noastra, puteti compara cu usurinta ofertele din diferite magazine si puteti alege seminte de patrunjel pentru semanat .
Semintele trebuie sa fie inmuiate o zi in apa sau intr-o solutie de permanganat de potasiu 0,2% . Apoi, asezati-le intr-un servetel stropit cu apa si lasati-le la soare pana cand apar lastari albi. Daca trebuie sa obtineti urgent rasaduri, inmuiati semintele timp de 4 ore in lapte si apoi intr-o solutie de permanganat de potasiu.
Facem un sant cu adancimea de 1-2 cm in sol, cu o distanta de aproximativ 15 cm unul de celalalt.
Dupa plantare, compactati solul tapetandu-l usor cu humus.
Planta va aparea intre 9 si 15 zile, putand suporta ingheturi pana la -10 ° C.
Pentru semanat, puteti utiliza seminte uscate. Totusi, astfel de seminte apar 7 zile mai tarziu decat inmuiate anterior. De asemenea, semintele uscate sunt folosite pentru semanat iarna, in pamant inghetat.
Propagarea patrunjelului
Patrunjelul este propagat din seminte . La inceputul maturitatii depline in al doilea an, semintele sunt colectate. Pentru a face acest lucru, lasati capetele si adunati semintele intr-un recipient sau taiati capatul cu totul. Lasati la uscat si indepartati cojile inutile.
Ingrijirea patrunjelului
Ingrijirea patrunjelului este extrem de simpla, pentru aceasta, udam verdeturile seara.
Daca luati in mod constant verdeata din gradina (pe care o puteti manca oricand in timpul dezvoltarii plantei), subtierea naturala a tufisurilor apare pe masura ce cresc. Daca ati semanat patrunjel radacina, trebuie sa-l rariti.
Prima rarire – aproximativ 3 cm trebuie sa ramana intre plante.Dupa cateva saptamani, rarim din nou, distanta finala intre plantele vecine ar trebui sa fie de 5-10 cm.
Asigurati-va ca frunzele de patrunjel sunt sanatoase, fara semne de boala sau daune provocate de insecte, astfel incat sa puteti lua masuri din timp si sa nu pierdeti recolta.
Patrunjelul poate suferi de urmatoarele boli si daunatori : rugina, putregai alb, frunza de morcov, muste, afide de dovleac, pete albe etc.
Colectare si depozitare patrunjel
Radacina de patrunjel se recolteaza toamna, inainte de inghet , frunzele sunt taiate, depozitate intr-un loc racoros, radacinile sunt presarate cu nisip (ca morcovii). Legumele cu radacina de patrunjel pot fi folosite iarna pentru fortarea verdeatei in ghivece pe fereastra.
Publicitate