Prefectii din tara sunt anuntati ca nu mai au voie sa tina oamenii in carantina

Secretarul de stat Raed Arafat a transmis prefecturilor din tara o circulara prin care anunta ca izolarea la domiciliu si carantina se suspenda temporar pana cand Parlamentul si Guvernul se pun de acord sa respecte Constitutia.

Circulara a fost transmisa dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial decizia CCR potrivit careia masura carantinei si a internarii obligatorii impuse prin ordin de ministru este neconstitutionala.

„Ordinul ministrului sanatatii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate public internationala determinata de infectia cu Covid-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei, in baza caruia s-au instiuit/dispus masurile de carantina/izolare se suspenda de drept, incepand cu daca de 2.07.2020 pana la modificarea cadrului legislativ. In concluzie, masura izolarii la domiciliu/carantinarii institutionalizate se suspenda temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat aceasta masura anterior datei de 02.07.2020)”, se arata in documentul semnat de Raed Arafat si de Amalia Serban, din Ministerul Sanatatii.

Citeste si articolul :   Ce restrictii ar putea fi impuse in Capitala.

Documentul are data de vineri, 3 iulie. In buletinul de la 13:00 transmis sambata de Grupul de Comunicare Strategica lipsesc datele cu privire la numarul celor aflati in carantina sau in izolare.

Publicitate

„Nu avem date actualizate in aceasta categorie”, explica reprezentantii Grupului.

Vineri erau raportate 741 de persoane in carantina institutionalizata si 58.991 in izolare la domiciliu.

In acest caz, autoritatilor nu le ramane decat sa faca recomandari celor care au fost contact al unei persoane confirmate cu Covid-19: autoizolare la domiciliu pentru 14 zile, purtarea mastii in spatii inchise, spalarea mainilor, pastrarea distantei fizice.

Cei care ies din carantina trebuie sa stie ca „in situatia in care, in decursul celor 14 zile de la revenirea in tara sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, devin pozitive pentru SARS-Cov-2, risca sa intre sub incidenta legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (zadarnicirea combaterii bolilor) si sa sufere consecintele acestei fapte”.

Citeste si articolul :   Lista actualizata a oraselor care risca sa intre in carantina

Deja exista pacienti Covid-19 care au cerut sa fie externati. De exemplu, la Spitalul Victor Babes din Bucuresti trei pacienti au plecat. „O persoana care este internata in spital si spune ca vrea sa plece acasa maine, conform acestei hotarari i se poate permite sa plece acasa, desi are o boala contagioasa si care ar putea sa contravina altor drepturi ale persoanelor sanatoase, de a li se apara sanatatea”, a spus Ioan Emilian Imbri, manager Spitalul “Victor Babes”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.