Un medicament folosit in osteoporoza ar putea fi un tratament eficient pentru pacientii COVID-19

Uniunea Europeana anunta ca un medicament folosit in tratarea osteoporozei ar putea fi un tratament eficient pentru pacientii COVID-19 cu simptome usoare sau asimptomatici, a informat Comisia Europeana.

Potrivit unui comunicat al CE, consortiul utilizeaza infrastructura europeana de supercalcul, un proiect de cercetare finantat de UE.

„Un consortiu finantat de UE a anuntat astazi, 18 iunie, ca un medicament generic, inregistrat deja, care este utilizat pentru tratarea osteoporozei, denumit raloxifen, ar putea fi un tratament eficace pentru pacientii COVID-19 cu simptome usoare sau asimptomatici. Consortiul utilizeaza o platforma de supercalcul sustinuta de UE, una dintre cele mai performante din lume, pentru a verifica impactul potential al moleculelor cunoscute asupra structurii genomice a noului coronavirus.

Acesta este unul dintre numeroasele exemple ale modului in care programul de cercetare si inovare al UE intitulat Orizont 2020 reuneste cei mai buni cercetatori europeni, cele mai bune companii farmaceutice, tehnologii si infrastructuri de cercetare pentru a contribui la invingerea virusului”, se arata in comunicat.

Conform acestuia, consortiul a testat deja in mod virtual 400.000 de molecule utilizand supercalculatoarele sale. „Au fost preselectate 7.000 de molecule, care au fost testate suplimentar <in vitro>, pentru faza urmatoare fiind selectate 100, iar dintre acestea, 40 sunt considerate active impotriva virusului. Dintre acestea, substanta raloxifen s-a dovedit a fi cea mai promitatoare.

Citeste si articolul :   Economistii romani estimeaza un val de inca 500.000 de concedieri in Romania

Conform proiectului, substanta raloxifen ar putea fi eficace in blocarea replicarii virusului in celule si, astfel, ar putea stopa evolutia bolii, in special in cazurile depistate timpuriu sau al celor asimptomatice. Cercetatorii au indicat faptul ca avantajele includ tolerabilitatea foarte buna a pacientilor la aceasta substanta, siguranta ei si profilul ei toxicologic ferm consacrat”, au mai transmis reprezentantii CE.

Acestia spun ca inainte de a trece la efectuarea trialurilor clinice, urmatorul pas ar fi ca Agentia Europeana pentru Medicamente sa evalueze noua potentiala utilizare a substantei raloxifen. Odata aprobat, medicamentul ar putea fi pus rapid la dispozitie in cantitati mari si la costuri mici, contribuind astfel la atenuarea efectelor noilor valuri de infectie, se mai arata in comunicatul CE.

Autor