Klaus Iohannis a promulgat legea pentru prelungirea mandatelor alesilor locali

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind prelungirea mandatelor alesilor locali pana la data de 1 noiembrie.

”Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 17 iunie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale si pentru modificarea art. 151 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ”, informeaza Administratia Prezidentiala.

Camera Deputatilor a aprobat, luni, proiectul de lege care prevede prelungirea mandatelor alesilor locali pana la data de 1 noiembrie. Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 204 voturi ”pentru”, trei ”impotriva” si 66 de abtineri. Raportul Comisiei juridice a fost de adoptare. In sedinta comisiei, dar si in timpul dezbaterilor in plen, liberalii au depus un amendament potrivit caruia data urma sa fie decisa prin Hotarare de Guvern, insa a fost respins.

Proiectul de lege prelungirea mandatelor alesilor locali a fost aprobat vineri in Senat cu 100 de voturi ”pentru” si 28 de abtineri.

Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) si Calin Popescu Tariceanu (ALDE) au depus, joi,la Parlament, un proiect de lege pentru prelungirea mandatelor alesilor locali pana pe 1 noiembrie. Data alegerilor locale din acest an se stabileste prin lege organica.

Legea prevede ca data alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2020 se stabileste prin lege organica, cu cel putin 60 de zile inaintea votarii. De asemenea, se mentioneaza ca la alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2020 listele de sustinatori vor putea fi semnate si depuse si electronic.

Pe 3 iunie CCR a decis ca legea initiata de PSD privind prelungirea mandatelor alesilor locali este neconstitutionala, deoarece „consacra un paralelism legislativ nepermis”. De asemenea, Curtea Constitutionala a hotarat, la aceeasi data, cu majoritate de voturi, ca si ordonanta de urgenta prin care au fost prelungite mandatele alesilor locali este neconstitutionala.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.