Alerta! Un nou focar la un centru medical din Romania

Alerta la un centru medical din Iasi dupa ce a fost depistat un nou focar de coronavirus. Noua cadre medicale, dintre care opt asistente medicale si un medic rezident, de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi, au fost diagnosticate cu COVID-19.

Cele 9 cadre sunt asimptomatice, spune managerul IRO Iasi, Mirela Grosu.

„Marti, dupa zilele libere de Rusalii, s-a prezentat la serviciu o asistenta de la blocul operator care avea o stare generala mai proasta, dar care nu avea simptome de COVID-19. La triajul epidemiologic pe care il facem personalului ea a spus ca nu se simte bine, asa ca am trimis-o acasa. Miercuri am chemtat-o la testare si a fost confirmata pozitiv. S-a facut ancheta epidemiologica in spital, s-au stabilit contactii directi ai asistentei si am testat 50 de persoane. Ieri am mai testat 236. Deci in total 286 de persoane. Am depistat noua persoane, opt asistente medicale si un medic rezident. In afara de medicul rezident, ceilalti opt sunt din blocul operator si sterilizare”, a spus managerul.

Citeste si articolul :   Focar de Covid-19 la cel mai mare spital de urgenta din tara. Spitalul Floreasca inchide o sectie de chirurgie

Potrivit managerului, cele noua cadre medicale nu ar trebui sa fie un risc pentru restul spitalului pentru ca ei au un circuit separat de intrare in spital, si cei de la sterilizare, si cei de la blocul operator, au vestiar separat. Ei intra in blocul operator si nu mai ies de acolo decat atunci cand li se termina programul.

Publicitate

„Toti sunt asimptomatici. Probabil ca contaminarea s-a facut intre interventiile chirurgicale, cand dupa cateva ore de stat in sala de operatii cu tot echipamentul merg intr-o incapere unde mananca sau beau un pahar cu apa. Probabil ca acolo a avut loc contaminarea. Continuam cu testarea personalului medical. Ieri s-a inchis blocul operator, s-a facut curatenie, dezinfectie, si astazi s-a reluat activitatea chirurgicala”, a mai spus managerul IRO Iasi.

Din spusele medicului, niciunul dintre cei noua nu stie daca a intrat in contact cu o persoana posibil infectata.

„Toate sunt persoane asimptomatice. Trei dintre ele circula cu mijloace de transport in comun, iar una face naveta de la Pascani cu trenul sau cu microbuzul. In spital se poarta echipament. Singurul loc unde s-ar fi putut infecta este in camera de relaxare, unde probabil intre ele fiind au lasat masca jos si atunci s-a intamplat ce s-a intamplat. Noi continuam ancheta in spital, nu neaparat ancheta dar testam personalul medical pentru ca el este cel care circula prin spital si este cel care poate raspandi virusul. Pacientii ies din salon doar cu masca si merg insotiti doar de personalul medical. Cred ca este prioritar sa testam personalul medical si dupa aceea pacientii”, a specificat Mirela Grosu.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.