Alimentarea castravetilor cu drojdie. Avantaje si dezavantaje ale acestui ingrasamant.

Exista 3 motive principale pentru care gradinarii ar trebui sa hraneasca castravetii din gradina lor cu drojdie:

-Pansamentul cu drojdie este folosit pentru a trata plantele tinere, astfel incat sa fie mai bine inradacinate si mai capabile sa absoarba vitamine si minerale.

-Utilizarea drojdiei pentru hranire stimuleaza cresterea sistemului radicular, deci este utilizata in stadiul de crestere, astfel incat planta sa se dezvolte mai repede.

-Hranirea castravetilor cu drojdie nu numai ca accelereaza cresterea plantelor, dar imbunatateste compozitia solului. Microorganismele continute in drojdie descompun materia organica din sol. Aceasta, la randul sau, imbogateste pamantul cu azot si fosfor.

Publicitate

Atentie! Nu numai castravetii pot fi hraniti cu drojdie. Aceasta tehnologie este folosita cu succes si in cultivarea de rosii, varza, ardei, capsuni si chiar plante de interior.

Avantajele si dezavantajele metodei

Pro:

-pansamentul cu drojdie imbogateste solul cu proteine, aminoacizi, fier organic si alte macro- si microelemente;
-odata cu acets pansament, rasadurile cresc mai repede;
-creste rezistenta rasadurilor, mai ales daca nu exista suficienta lumina;
-odata cu drojdia, radacinile plantei si intreaga masa vegetativa cresc mai repede;
-drojdia creste semnificativ imunitatea plantei si reduce sensibilitatea la boli fungice;
-acest pansament este destul de ieftin, usor de preparat si de utilizat.

Citeste si articolul :   6 comportamente feminine pe care barbatii le adora

Minusuri:

-nu puteti sa utilizati drojdie mai mult de 2-3 ori pe sezon;
-pansamentul de drojdie este eficient numai pe caldura, la frig, procesul de fermentare se va opri si nu va avea niciun efect.

Reguli pentru cumpararea si utilizarea drojdiei
Atat drojdia uscata cat si cea umeda sunt potrivite pentru hranirea legumelor. Principalul lucru la care trebuie sa fiti atenti este data de expirare. Daca drojdia este expirata, toate eforturile vor fi in zadar. Pentru o astfel de hranire, trebuie sa cunoasteti cateva reguli importante:

Publicitate

-ingrasamintele organice, cum ar fi gunoiul de grajd, trebuie aplicate pe sol de sub castraveti;
-pentru a folosi drojdia, solul trebuie sa se incalzeasca bine, deci cea mai buna solutie ar fi utilizarea drojdiei seara;
-drojdia trebuie introdusa impreuna cu cenusa, deoarece fermentarea lor necesita mult calciu si potasiu;

Retete pentru pansament cu drojdie

Pentru aceasta reteta, trebuie sa luati urmatoarele ingrediente: drojdie uscata – 1 g, zahar granulat – 1 lingura, apa calda – 1 l. Amesteca toate acestea si lasa-le intr-un loc cald timp de 2 ore sau mai mult. La sfarsitul timpului, aceasta solutie trebuie diluata cu alti 5 litri de apa si se toarna la radacina castravetilor in gradina.

Citeste si articolul :   Mananca 3 curmale pe zi – uite ce se va intampla in corpul tau

Aceasta reteta este si mai usor de preparat. Trebuie sa luati doar 1 litru de apa calda si drojdie proaspata – 50 g, dupa care solutia este, de asemenea, diluata cu 5 litri de apa si utilizata conform destinatiei.

Atentie! Uneori, gradinarii folosesc paine in loc de drojdie, au un efect aproape similar.
Reteta folosind paine in loc de drojdie nu este, de asemenea, deloc complicata. Trebuie sa luati 500 g firimituri de paine si sa le inmuiati in apa. In paine se adauga iarba tocata (500 g), se toarna cu apa si se lasa 48 de ore.

Gradinarii cu experienta sustin ca hranirea plantelor cu drojdie in general are un efect deosebit asupra legumelor. Aceasta tehnologie va permite sa accelerati semnificativ cresterea si maturarea fructelor, facandu-le mai gustoase. In plus, castravetii dintr-un astfel de pat nu absorb substante chimice si se dovedesc a fi deosebit de utile, organice. Si solul dupa imbracarea de drojdie va ramane complet curat, fara pesticide.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Comentariile sunt închise.