Zatul de la cafea, ingrasamant natural pentru gradina

Daca beti constant cafea, ar trebui sa luati in considerare colectarea zatului si utilizarea lui ca ingrasamant. Este o materie prima naturala uimitoare cu un numar mare de proprietati utile. Ingrasamantul cu cafea va ajuta plantele din gradina sa fie mai puternice si mai sanatoase.

Caracteristici benefice. Cafeaua este bogata in azot, magneziu, calciu, potasiu, fosfor si ale oligoelemente. O astfel de compozitie este utila atat oamenilor, cat si plantelor. Avantajul utilizarii zatului este ca se arunca direct pe sol ca oricare alt ingrasamant organic.

-imbunatateste drenajul, retine apa si acumuleaza caldura solara;

-creste numarul de microorganisme favorabile cresterii plantelor;

Publicitate

-atrage viermii care afaneaza pamantul;

-tine daunatorii la distanta, mirosul cafelei nu este pe placul insectelor.

Publicitate

Zatul proaspat este foarte bun pentru plantele iubitoare de acid, cum sunt hortensiile, azaleele, trandafirii, afinii si crinii.

Legumele radacinoase prefera solul mai acid, morcovul sau ridichiile adora zatul de cafea amestecat cu panant inainte de plantare.

Citeste si articolul :   De ce ar trebui sa se usuce rufele afara chiar si iarna?

Se poate utiliza atat cafeaua lichida, cat si zatul ei ca ingrasamant pentru gradina. In forma lichida, se amesteca 2 cani de cafea la 15 l de apa. Se uda paturile unde vor fi plantate rasadurile. Zatul se presara in jurul plantei. Puteti pulveriza amestecul lichid direct pe plante, pe frunze si pe tulpini.

Compostul este un ingrasamnat bun care poate fi facut din cafea avand urmatoarea compozitie: 1/3 de frunze uscate, 1/3 de iarba proaspata si 1/3 de cafea. Toate componentele sunt bine amestecate.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.