Legea privind prelungirea mandatelor alesilor locali, neconstitutionala

Legea privind prelungirea mandatelor alesilor locali este neconstitutionala, a decis Curtea Constitutionala a Romaniei, deoarece „consacra un paralelism legislativ nepermis”.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii privind prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale sunt neconstitutionale.

Curtea a constatat ca dispozitiile Legii privind prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale „consacra un paralelism legislativ nepermis”, avand in vedere ca, la data adoptarii sale, era in vigoare OUG nr. 44/2020 privind prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale cuprinse in perioada 2016-2020, unele masuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum si modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

„Parlamentul avea obligatia constitutionala ca la adoptarea legii sa elimine ordonanta de urgenta antereferita din fondul activ al legislatiei. Intrucat nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situatia existentei concomitente a doua acte normative care au acelasi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin.(5) din Constitutie”, arata CCR.

Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale a fost formulata de 71 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal.

In privinta obiectiile de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea OUG nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale cuprinse in perioada 2016-2020, unele masuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum si modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, Curtea Constitutionala a dispus conexarea acestora.

In urma deliberarilor, CCR a admis cu majoritate de voturi obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca atat OUG nr. 44/2020, cat si legea de aprobare a acesteia sunt neconstitutionale, contrare art.1 alin.(4) si (5), art.61 alin.(1) si art.115 alin.(6) din Constitutie.

„Curtea a retinut ca prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale a fost realizata prin OUG nr. 44/2020, care a fost aprobata, cu modificari si completari, de Parlament, prin lege. Or, prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale se realizeaza numai prin lege organica, adoptata de Parlament, si nu prin ordonante de urgenta ale Guvernului. In aceste conditii, Parlamentului ii revenea obligatia constitutionala de a respinge ordonanta de urgenta astfel adoptata, si nu de a o aproba”, arata CCR.

Citeste si articolul :   Cand scapam de canicula? Prognoza meteo pentru urmatoarele saptamani

Totodata, CCR precizeaza ca Parlamentului ii revine sarcina de a reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autoritatilor administratiei publice locale, daca stabilirea datei alegerilor se realizeaza prin lege organica sau prin hotarare de Guvern.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.