Cum previi si tratezi putregaiul de pe rosii si ardei

Atunci cand florile rosiilor cad si apare fructul trebuie sa fim foarte atenti la aparitia putregaiului. Pentru a nu intampina o asemenea problema, precum putregaiul trebuie sa efectuam o procedura simpla.

Semnele bolii

Initial, pe rosii se formeaza un mic spot apos. Dupa cateva zile, incepe sa creasca, sa se usuce si sa fie de culoare maro.

vortex rot

Publicitate

Afectiunile fungice si bacteriene incep sa se dezvolte si se observa pe tomatele afectate, ceea ce agraveaza situatia. In interio rosiilor incep sa se intunece si sa putrezeasca. In vreme uscata, putregaiul este uscat, iar in vreme ploioasa – umed. Acelasi lucru se intampla si la ardei.

ardei

Putregaiul vertex este un semnal ca plantele tale nu au calciu.

Prin urmare, trebuie sa va haniti plantele in avans in scopul prevenirii. Aceasta procedura este necesara chiar daca unele plante sunt deja afectate. Apropo, rodul afectat trebuie aruncat, nu le mancati.

Daca utilizati cenusa de lemn sau alti compusi care contin potasiu pentru a hrani plantele din gradina dvs, trebuie sa adaugati si calciu.

Citeste si articolul :   Nu mai arunca cojile de oua, iata 6 moduri de a le folosi

Acest lucru este valabil si in cazul ardeiului, nu doar in cazul rosiilor.

Reteta pentru hranirea plantelor:

Diluam 10 gr de azotat de calciu in 10 litri de apa si pulverizam pe frunza. Pansarea radacinilor se efectueaza in calculul a 1gr de azotat de calciu la 1 planta.

O metoda buna de combatere a putregaiului este si stropirea rosiilor cu solutii de clorura de calciu, lichid Bordeaux , fitosporina. Ca masura de preventie, se recomanda aplicarea periodica a ingrasamintelor fosfat-potasiu pe patch-urile de tomate si tratarea semintelor inainte de a fi plantate.

De ce se dezvolta putregaiul pe rosii?

In zilele fierbinti sub influenta temperaturilor ridicate din frunze incepe sa se evapore apa. Daca nu este udata cu apa, planta va incepe sa atraga umezeala din fructe. Din acest motiv, unele celule incep sa moara. Microorganismele patogene penetreaza cu usurinta celulele slabite si acesta este inceputul dezvoltarii putregaiului vertex.

Exista si alte motive care pot duce la manifestarea acestei boli:

Citeste si articolul :   7 surse naturale de vitamina B7 pentru par, piele si unghii

Aciditatea ridicata a solului.
Excesul de azot.
Exces sau lipsa de calciu.
Solinitatea solului.

Iluminare intensa. Inerent regiunilor sudice.
Lipsa de mangan, fosfor.
Deteriorarea radacinilor in timpul plivirii sau plantarii.

Tratamente

O solutie optima pentru combaterea putregaiului la legume este fungicidul Signum® , care combina doua substante active cu moduri diferite de actiune: boscalid, din grupa carboxamide, si piraclostrobin, din grupa strobilurinelor.

Mod de utilizare

Tomate – se aplica cel mult 3 tratamente, la interval de 7 zile, de la aparitia inflorescentei si pana cand fructele se coc in proportie de 50%. Doza recomandata este de 1,5 kg/ha.

Ardei – se aplica cel mult 3 tratamente, la interval de 7 – 14 zile, perioada: de la aparitia inflorescentei si pana cand fructele se coc in proportie de 70%. Doza recomandata este de 1,5 kg/ha.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.