Fertilizarea rosiilor in sol deschis. Tipuri de ingrasaminte si moduri de aplicare

Solul este rar ideal pentru rosii, de aceea fertilizarea este foarte importanta. Exista mai multe modalitati de a face pamantul hranitor, dar cel mai bine este sa actionati in conformitate cu sfaturile specialistilor.

Reguli de baza ale aplicarii ingrasaminelor la rosii in teren deschis:

-pe percursul anului, rosiile au nevoie de maxim 6 fertilizari.

-nu stropiti rosiile in mijlocul zilei, cel mai benefic este dimineata devreme.

Publicitate

– prima aplicare a ingrasamnatului nu se face mai devreme de 3 saptamani de la plantare.

-cel mai natural ingrasamant aplicat rosiilor este o solutie de uree sau excremente de pasari.

Furajele- aceasta metoda presupune aplicarea ingrasamintelor direct sub planta, dupa care se uda solul. Aceasta metoda duce la absorbirea imediata a nutrientilor prin radacini. Procesul dureaza cateva zile, dar alimenteaza rosiile din interior. Solutia lichida se absoarbe mult mai bine. Aceste ingrasamaninte puse la radacina trebuie repetate o data la 2-3 saptamani.

Ingrasamnat organic- acesta sunt mult mai sanatoase si mai folosite in gospodarii. Puteti folosi: balegar, humus, compost, paine dospita, zat de la cafea, infuzii din plante. Puteti face o solutie din: 1 galeata de balegar si 4 galeti de apa. Lasati amestectul cateva zile , pana fermenteaza. Iniante de utilizare, diluati concentratul cu apa intr-un raport de 1 la 4.

Citeste si articolul :   Cum si cand se planteaza legumele in gradina. Calendarul corect pentru plantarea rasadurilor si a semintelor

Cenusa de lemn- 1 kg de de cenusa la 10 l de apa. Tineti vasul si acest amestec la soare timp de 2-3 zile. Udati rosiile seara sau dimineata cu aceasta solutie.

Excremente se pasari- Excrementele proaspete vor arde planta, de aceea trebuie sa preparati o solutie din: 1 kg de excremente  la 10 l de aoa, se lasa la caldura cateva zile, iar apoi, inainte de folosire se mai dizolva  1 l de solutie cu 5 l de apa.

Rumegusul, paiele, fanul, cafeaua, cojile plantelor si legumelor, radacinile acestora sunt foarte bune ca si ingrasamnat.

 

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Comentariile sunt închise.