Donald Trump a discutat cu Vladimir Putin despre eventuala participare a acestuia la summitul G7

Presedintele SUA, Donald Trump, a discutat luni cu omologul sau rus, Vladimir Putin, despre planul Washingtonului de invitare a liderului de la Kremlin la summitul G7, informeaza agentia de presa Tass si site-ul Axios.com.

“Donald Trump l-a informat pe Vladimir Putin despre ideea sa de organizare a summitului G7 cu posibila participare a liderilor din Rusia, Australia, India si Coreea de Sud”, anunta Biroul de presa al Kremlinului.

Donald Trump si Vladimir Putin au evidentiat importanta intensificarii dialogului SUA-Rusia pe tema stabilitatii strategice si a consolidarii increderii in domeniul militar. “S-a stabilit sa fie mentinute contactele la diverse niveluri. Printre altele, Vladimir Putin si Donald Trump au discutat despre sfera energetica, despre cooperarea in domeniul spatial si combaterea coronavirusului. Cei doi presedinti au schimbat opinii despre masurile luate de cele doua tari pentru a incetini raspandirea virusului.

Publicitate

Vladimir Putin i-a exprimat recunostinta sa lui Donald Trump pentru trimiterea in Rusia a unor aparate de respiratie artificiala. Presedintele Rusiei l-a felicitat pe Donald Trump pentru lansarea cu succes a navetei Crew Dragon, pe 30 mai, cu care au fost transportati astronauti americani la Statia Spatiala Internationala. A fost confirmat angajamentul de a dezvolta cooperarea spatiala in beneficiul ambelor parti”, precizeaza Kremlinul, catalogand conversatia drept “constructiva, specifica domeniului afacerilor si substantiala”.

Guvernul Marii Britanii a declarat ca este dreptul Washingtonului de a decide ce lideri sunt invitati la reuniunea de anul acesta a Grupului tarilor puternic industrializate, G7, in conditiile in care summitul se va desfasura in SUA. Insa Guvernul de la Londra semnaleaza ca se opune readmiterii Rusiei in Grupului natiunilor puternic industrializate. La randul sau, premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat ca Rusia nu va fi binevenita in organizatie atat timp cat nu respecta reglementarile internationale.

Participarea Rusiei la reuniunile G8 a fost suspendata in 2014, dupa anexarea regiunii ucrainene Crimeea.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.