Premiera in Romania. Institutul Cantacuzino a anuntat ca pentru prima data in Romania, s-a reusit obtinerea primelor informatii despre intreg genomul virusului SARS-CoV-2 care a provocat pandemia din tara noastra. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca virusul din Romania este diferit fata de cel din Wuhan si mai apropiat de tulpinile care au circulat in majoritatea tarilor europene, dar si in India sau SUA. In urma cercetarilor s-a constatat ca, intr-o proportie de 0,02%, 0,03% – un procent destul de mare potrivit expertilor in biotehnologie – virusul din tara noastra este diferit fata de cel din alte tari.
“Astfel specialistii romani spun ca s-a constatat o identitate de 99,95% cu tulpina de referinta de la Wuhan si o identitate 99,97% – 99,96% cu tulpini identificate in Austria, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania sau SUA.”
Pentru a determina spectrul virusului specific Romaniei, studiul de la „Cantacuzino” va fi completat cu descoperiri ulterioare si va cuprinde secventele virusului izolat din diferite regiuni geografice, de la pacienti asimptomatici, cu simptome usoare si severe, precizeaza dr. Mihaela Lazar, sef Laborator Infectii Respiratorii Virale din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino”.
„In fazele incipiente ale epidemiei din Romania, sursa de infectie a fiecarui caz a fost identificata prin anchete epidemiologice amanuntite, urmate de detectia si izolarea/ carantinarea contactilor. Odata cu raspandirea virusului in populatia generala, aceasta strategie nu mai poate furniza date exacte. Pe masura ce virusul se raspandeste, apar multiple oportunitati de selectie naturala a unor mutatii care pot avea impact major asupra transmisibilitatii virusului”, se noteaza in raportul Institutului.
Publicitate
“Pentru identificarea unui profil viral specific Romaniei, studiul va fi completat cu analize ulterioare si va cuprinde secventele virusului izolat din diferite regiuni geografice, de la pacienti asimptomatici, cu simptome usoare si severe. Identificarea variantelor genomice si analiza filogenetica a tulpinilor SARS-CoV-2 din Romania va permite monitorizarea patogenicitatii tulpinilor circulante in relatie cu exprimarea fenotipica a infectiei la pacientii cu COVID-19 precum si a potentialului de adaptare a virusului SARS-CoV-2 la organismele umane.”
Citeste mai multe pe Gandul
Comentariile sunt închise.