Senatorul Mihai Gotiu (USR) acuza Guvernul Orban ca incearca sa blocheze DNA-ul padurilor

Senatorul USR Mihai Gitiu acuza Guvernul Orban ca incearca sa blocheze infiintarea DNA-ului padurilor, afirmand ca reprezentantii Executivului sunt ”cei mai vocali oponenti” ai proiectului de lege care prevede infiintarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu.

”Ultima ora: Guvernul Orban incearca sa blocheze DNA-ul padurilor, la Senat! Proiectul a trecut deja, in doua zile, prin 6 (sase) comisii de aviz! Afla cine se opune fatis, cum s-au impartit voturile pe comisii si ce mai urmeaza pana la decizia finala”, a scris pe Facebook Mihai Gotiu.

El apreciaza ca luni a fost o zi sumbra, la Senat, pentru legea USR de infiintare a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu (DIIM, cunoscuta si sub numele DNA-ul Padurilor), primind aviz negativ in doua comisii – cea de Buget, Finante, respectiv cea de Ape si Paduri, dar marti lucrurile s-au schimbatproiectul a mai primit aviz negativ de la Comisia pentru Administratie Publica, dar a compensat cu vot favorabil in alte trei comisii: Agricultura, Munca si Aparare.

Citeste si articolul :   Bilant COVID-19 din 28 februarie 2022, in Romania

”Am participat la sedintele a doua din cele 6 comisii. Cei mai vocali oponenti ai propunerii legislative au fost reprezentantii Guvernului Orban la dezbateri, in special cei ai ministerelor Mediului si Justitiei, dar si senatori de la PMP si UDMR”, mai acuza Gotiu.

Publicitate

In opinia lui miza e uriasa: taierile ilegale de paduri, poluarea, deseurile, contaminarea si secarea raurilor sunt lucruri care nu mai pot fi ignorate.

”In acelasi timp, diminuarea infractionalitatii de mediu, inseamna si ca sute de milioane si chiar miliarde de euro nu vor mai ajunge in buzunarele infractorilor, coruptilor si sustinatorilor lor politici. In aceste conditii e absolut surprinzatoare lipsa totala de flexibilitate si opozitia Guvernului Orban si a reprezentantilor ministerelor Mediului, respectiv Justitiei, la dezbaterile din comisii. Inca de la Camera Deputatilor, argumentele lor au fost desfiintate, dar au venit si la Senat, fix cu aceeasi placa.

Nu ai cum sa spui ca ”actuala organizare a procurorilor e suficienta”, ca ”trebuie imbunatatita doar pe ici, pe colo”, ca ”exista o retea informala de procurori care schimba informatii pe cazurile legate de mediu” ori ca ”sunt suficiente atributiile Garzilor de Mediu si Forestiera ti ale Politiei”, in conditiile in care fenomenul infractional in domeniu creste. Le-am prezentat datele dintr-un raspuns oficial, primit de la Ministerul Justitiei, anul trecut, care arata ca in timp ce volumul de lemn disparut din paduri fara acte s-a dublat, numarul de dosare trimise in instanta si de condamnari pentru infractiuni la regimul silvic s-a redus cu aproape 50%”, a adaugat senatrorul USR.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 3.048 de cazuri noi si 79 de decese

Legea pentru infiintarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu (DIIM) a fost initiata de parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu si Juridice: Mihai Gotiu, George Dirca, Stelian Ion, Silviu Dehelean, Cornel Zainea, Allen Coliban si Daniel Popescu. Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor, iar camera decizionala este Senatul. Dupa dezbaterile din comisiile avizatoare, saptamana viitoare, legea va fi discutata in comisiile de raport (Comisia Juridica, respectiv Mediu), dupa care va ajunge la votul final, in plen.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.