Cum se cresc puii de gaina. Ce tratamente si furaje se folosesc

Multa vreme, cresterea puilor de gaina era o activitate populara in randul fermierilor din Romania si din alte regiuni.

Hranirea puilor in primele saptamani de viata este esentiala pentru dezvoltare si imunitate. Mai mult decat atat, acest tratament este foarte important pentru puii adulti. Utilizarea hranei de inalta calitate este singura modalitate de a asigura sanatatea puiilor si cresterea in greutate a acestora.

Pentru a fi sanatosi si sa ne poata oferi multe oua si carne delicioasa, este important modul de hranire cu hrana de inalta calitate, adapost in cele mai bune conditii (evitati locurile reci si umede) si vaccinarea si tratarea pentru a preveni bolile .

Locul de adapost al puilor de gaina

Publicitate

adapost pui

In primele doua saptamani de viata, cand puii sunt foarte fragili, conditiile din adapostul in care sunt crescuti joaca un rol foarte important in dezvoltarea lor. Acestia trebuie sa fie protejati de efectele frigului si umiditatii, astfel incat, in general, odata ce ies din incubator, trebuie sa fie plasati intr-un tarc sau cutie si asezati intr-o camera calda, care nu ar trebui sa fie folosita in alt scop. Alegeti o cutie suficient de mare pentru a nu aglomera puii.

Caldura

In timpul sezonului de crestere, puii au nevoie de caldura si o temperatura constanta de cel putin 30-32 grade Celsius. Pentru incalzire puteti pune unul (sau doua) becuri cu infrarosii deasupra cutiei, astfel incat caldura sa fie trimisa in directia puiilor. Aveti insa grija sa asezati aceste becuri la distanta, astfel incat puii sa nu le atinga si sa nu se arda. De asemenea, este util sa puneti termometrul in cutie la picioarele puilor, astfel incat sa puteti controla temperatura mai usor.

Citeste si articolul :   Cum sa fii mai fericit in 2021

Pe masura ce cresc, puii vor avea nevoie de mai putina caldura: in fiecare saptamana, puteti scadea cu 3 grade Celsius. Dupa o luna, vor avea nevoie de 20-21 de grade Celsius, acum e timpul pentru a fi mutati in cotetul special amenajat.

pui in cotet

Lumina

Un factor la fel de important in dezvoltarea puilor este lumina (artificiala sau naturala), mai ales ca au nevoie de aproximativ 20 de ore de lumina pe zi in primele saptamani de viata. Pentru a asigura toate conditiile, puteti imparti cutia in doua parti: jumatate instalati becul pentru a-l mentine cald, iar cealalta jumatate poate fi acoperita cu o carpa, astfel incat puii sa se retraga acolo cand vor sa doarma.

Hranirea puilor de gaina

pui mari

Pana la varsta de 6 pana la 8 saptamani, puii sunt de obicei hraniti cu faina de cereale, adica faina foarte fina. Unele formule de cereale cumparate din comert contin si produs suplimentar anticoccidian care poate fi utilizat pentru a reduce riscul de coccidioza, care este o boala parazitara comuna la pui si poate fi chiar fatala.

Citeste si articolul :   Dr. Marius Ionescu, despre efectul Remdesivir: „Pacienta obosea pana la lesin, acum a mers la baie aproape nesustinuta“

Dupa o luna si jumatate, puteti introduce treptat cereale si masa verde in dieta lor, dar este bine ca acestea sa fie tocate.

Parametrii de creștere la puii de o zi:

parametrii

Puicutele vor avea nevoie de mai mult calciu

Daca doriti sa cresteti puicute pentru oua, cel mai bine este sa suplimentati doza de calciu la varsta de 20 de saptamani. Ca si hrana trebuie sa filositi furaje speciale pentru gainile outoare. Puteti folosi verdeturi, fructe si chiar si paine. Atentie! Nu exagerati cu painea, aceasta le ingrasa si scade productia de oua.

Totodata, o parte dintre crescatori combina furajele cu cereale precum porumbul, ovazul, orzul si graul. Nu combinati cereale cu resturi alimentare ca verdeturi, legume, fructe.

furaje

Tratamentele obligatorii pentru protejarea puilor de gaina

Puii de o zi sunt foarte sensibili, mai ales in primele saptamani de viata, astfel incat bolile si parazitii ii vor prinde rapid. Daca sunt nesanatoase, produsele (carnea si ouale) pe care le obtinem de la ele ne poate pune in pericol sanatatea. Pentru majoritatea bolilor de care pot suferi puii, vaccinarea este recomandata ca principala metoda de prevenire. Vaccinul trebuie sa fie facut de medicul veterinar in conformitate cu programul de vaccinare.

tabel

Coccidioza este una dintre cele mai frecvente boli la pui. Este cauzata de parazitii din tractul digestiv. Contaminarea se face prin fecale, motiv pentru care asternutul lor trebuie sa fie mereu curat si uscat. Puii care sufera de coccidioza sunt tristi, pierd in greutate, au diaree si nu mananca sau beau apa.

Citeste si articolul :   Cum si cand sa plantati gladiolele

Sfaturi de la specialisti

Iata cateva sfaturi utile pentru cei ce vor sa creasca pui de gaina

Ai grija sa le oferi un adapost corespunzator, sigur, cald si curat

Cumpara pui doar de la magazinele si fermele autorizate

Cum recunosti un pui sanatos: trebuie sa aiba o privire agera, ciocul curat, sa stea bine pe picioare, sa nu aiba penele zburlite si pete pe corp

Hraneste-i cu hrana sanatoasa, in functie de etapa de crestere

Mentine curatenia in adapostul lor

Speram sa va fie de folos

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.