Guvernul discuta despre infiintarea Grupului de lucru 5G

Guvernul are pe ordinea de zi un memorandum pentru infiintarea Grupului de Lucru 5G. Guvernul considera ca retelele 5G sunt create pentru a oferi o gama de oportunitati pentru Europa, dar este nevoie de masuri bine stabilite.

„Memorandum cu tema: Infiintarea Grupului de Lucru 5G pentru identificarea masurilor strategice si tehnice cheie din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor si asigurarea securitatii retelelor 5G necesare a fi implementate de Romania, respectiv pentru elaborarea raportului privind punerea in aplicare a acestora la nivel national”, este specificat in documentul privind actele normative care vor fi discutate in sedinta Executivului de joi seara.

Guvernul considera ca retelele 5G sunt create pentru a oferi o gama de oportunitati pentru Europa, dar este nevoie de masuri bine stabilite.

„Perturbarile sistemice si de amploare a retelelor 5G ar putea avea consecinte deosebit de grave pentru numeroase servicii critice. Data fiind interdependenta dintre ecosistemele digitale, impactul perturbarilor ar fi semnificativ si ar trece dincolo de granitele nationale, iar neglijarea securitatii cibernetice a retelelor 5G ar submina increderea in dezvoltarea economiilor si societatilor europene. Prin urmare, a fost nevoie de o abordare coordonata si coerenta a securitatii cibernetice a retelelor 5G la nivelul intregii UE, astfel incat UE sa isi asigure suveranitatea tehnologica, securitatea cibernetica si rezilienta retelelor 5G”, argumenteaza Executivul.

Citeste si articolul :   Premierul Ciuca, decizie de urgenta!

Guvernul transmite ca toate statele membre UE evalueaza posibilitatile de implementare a retelelor 5G, folosindu-se de un set de instrumente care sa „consolideze eficacitatea lor”.

„Fiecare stat membru a realizat propria evaluare a riscurilor la nivel national cu privire la infrastructurile sale 5G. Rezultatul acestor evaluari este un Raport privind evaluarea coordonata la nivelul UE a riscurilor in materie de securitate cibernetica aferente retelelor 5G si setul de instrumente al UE cu masurile de atenuare propuse. Setul de instrumente al UE identifica, de asemenea, un set de masuri strategice si tehnice esentiale, precum si actiuni de sprijin destinate sa consolideze eficacitatea acestora, care pot fi puse in aplicare de toate statele membre si de Comisie. Comisia va continua sa sprijine punerea in aplicare a abordarii UE privind securitatea cibernetica a retelelor 5G in general, precum si sa aiba initiative specifice in legatura cu masurile si obiectivele din setul de instrumente, in cazul in care poate aduce valoare adaugata”, este explicat in comunicat.

Citeste si articolul :   Doliu in cinematografia internationala. S-a stins la doar 34 de ani