Decizie fara precedent: In noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul noptii, se va face o noua slujba de Paste: “Veniti de luati Lumina”

Intr-un mesaj pe Facebook, Arhiepiscopia Tomisului , a a nuntat ca in noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul noptii, in bisericile si manastirile din Arhiepiscopia Tomisului se va face o noua slujba de Paste, preotii chema credinciosii sa primeasca Lumina Invierii „ca in noaptea de Pasti”.

„Anul acesta, urmare a instituirii starii de urgenta in contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credinciosii nu au putut participa in comuniune deplina cu clerul la aceasta slujba. Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, (…) in noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul noptii, in bisericile si manastirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba inceputului pascal si Sfanta Liturghie, clerul chemand credinciosii sa primeasca Lumina Invierii ca in noaptea de Pasti”, scrie in mesajul postat de Arhiepiscopie.

Reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului spun ca decizia s-a luat ca urmare „a dorintelor neimplinte” ale credinciosilor ortodocsi de a duce lumina Invierii in casele lor.

„Sunt dorinte neimplinite ale credinciosilor de a se impartasi la Liturghia Invierii din noaptea de Pasti si de a duce, la casele lor, Lumina Invierii, ca pe un drum simbolic al urcusului spre Inviere”, mai este scris in mesajul Arhiepiscopiei.

arhiepiscopia tomisului

Mesajul integral

Citeste si articolul :   Inca o tragedie loveste Romania! S-a stins si Gabi Lunca. Virusul nu a iertat-o nici pe ea.

“Sfanta Lumina a Invierii va fi oferita credinciosilor din Arhiepiscopia Tomisului

Cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, Invierea Domnului, are consacrata o slujba speciala, savarsita in fiecare an la miezul noptii, in cadrul careia credinciosii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Invierii Domnului, esenta credintei crestine. Anul acesta, urmare a instituirii starii de urgenta in contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credinciosii nu au putut participa in comuniune deplina cu clerul la aceasta slujba. Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, avand in vedere ca:

– miercuri, 27 mai, este Odovania (Incheierea) praznicului Invierii Domnului, cand randuiala slujbei prevede acelasi inceput ca in noaptea Invierii;

– sunt dorinte neimplinite ale credinciosilor de a se impartasi la Liturghia Invierii din noaptea de Pasti si de a duce, la casele lor, Lumina Invierii, ca pe un drum simbolic al urcusului spre Inviere;

– nu a fost posibila pomenirea celor adormiti in cimitire la Pastele Blajinilor, urmare a interzicerii accesului publicului in cimitire;

Citeste si articolul :   Harta pe judete a cazurilor de coronavirus din Romania.

– Arhiereul locului poate randui zile de post, conform canoanelor bisericesti;

– randuiala Odovaniei Invierii practicata in Biserica Ortodoxa a Greciei,

Permanenta Arhiepiscopiei Tomisului a decis:

1. in noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul noptii, in bisericile si manastirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba inceputului pascal si Sfanta Liturghie, clerul chemand credinciosii sa primeasca Lumina Invierii ca in noaptea de Pasti;

2. se randuieste un post bisericesc de trei zile in intreaga eparhie, in zilele de 24, 25 si 26 mai, in care credinciosii se pot spovedi, astfel incat sa poata primi Sfanta Impartasanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai;

3. joi, 28 mai, intrucat Inaltarea Domnului este si ziua pomenirii eroilor, preotii pot pomeni in cimitire pe cei adormiti precum la Pastele Blajinilor.

Mentionam ca Sfanta Lumina ce va fi oferita credinciosilor este Lumina ce a fost adusa de Pasti de la Ierusalim, ea fiind pastrata in toata aceasta perioada in sfintele altare.
Veniti de luati Lumina!”

Citeste si articolul :   Dr.Catalin Apostolescu, Matei Bals: "Va veni momentul ca romanii sa stea in corturi militare, pat langa pat. Si trebuie sa fie pregatiti psihologic". Cand va fi atins varful epidemiei de coronavirus

Dupa noile masuri instituite in perioada starii de alerta, bisericile pot organiza slujbe cu participarea credinciosilor in afara lacasului de cult. Persoanele au acces si in biserica, pentru rugaciune individuala si spovedanie, cu respectarea distantei de 2 metri. Mastile de protectie sunt obligatorii pentru toti cei care participa la slujbe.

Autor