Intre 3 si 5 miliarde de euro de la UE pentru firmele si angajatii afectati de criza

Romania ar putea primi intre 3 si 5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana ca masuri de sprijin pentru angajatii si firmele afectate de criza, iar somajul tehnic va fi in continuare platit. Cei care s-au intors la munca vor primi si ei sprijinul Guvernului, a declarat premierul Ludovic Orban.

Orban a anuntat ca miercuri Consiliul Uniunii Europene a a aprobat un program prin care Uniunea Europeana ajuta statele membre pentru a finanta masurile active de ocupare a fortei de munca, astfel ca Romania are garantia ca va beneficia de finantare pentru a putea pune in practica masurile de ocupare gandite de Guvern, pentru angajati si angajatori.

„Prin intermediul acestui program tarile membre pot sa acceseze sume importante de bani cu conditia oferirii unor garantii. In ceea ce priveste Romania, tara noastra trebuie sa ofere o garantie de pana la 4 milioane de euro si va beneficia, conform calculelor noastre – sigur in functie de mecanismul de repartitie a fondurilor respective – de o suma intre 3 si 5 miliarde de euro, suma totala care va fi folosita in acest program fiind de 100 de miliarde”, a spus premierul.

Citeste si articolul :   Bilant coronavirus. Peste 12.000 de cazuri noi si 480 de decese in ultimele 24 de ore

Ludovic Orban a spus ca in cadrul planului de reconstructie economica a Romaniei, Guvernul a prevazut un set de masuri de sustinere a angajatilor si a angajatorilor in perioada care va urma.

Publicitate

„In primul rand pentru acele domenii in care se vor mentine restrictiile dupa data de 1 iunie vom continua plata somajului tehnic. Pentru toate domeniile care isi vor relua activitatea ca urmare a relaxarii restrictiilor, somajul tehnic va fi inlocuit de o masura activa de sustinere a reluarii activitatii de catre angajati, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului de pana la 41,5 la suta”, a anuntat premierul.

Publicitate

Orban a anuntat ca, potrivit evaluarii Guvernului, exista aproape 600.000 de romani care s-au aflat in somaj tehnic si pana la 700.000 de romani care vor fi in cautarea unui loc de munca. De asemenea, la aproape 350.000 de romani li s-a incheiat contractul de munca, iar intre 300.000 si 350.000 de romani s-au intors in tara si vor fi in cautarea unui loc de munca.

Citeste si articolul :   A murit actrita Angela Lansbury, vedeta din serialul „Verdict: Crima!”. S-a stins in somn chiar inainte de ziua de nastere

„Din acest motiv, pe langa masura activa acordata pentru reluarea activitatii angajatilor din companiile care au fost afectate de masurile de restrictie sau au fost afectate indirect de criza economica vom folosi mai multe masuri active dedicate diferitelor categorii de angajati. Vom acorda o un procent de pana la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflati in cautarea unui loc de munca, care vor oferi locuri de munca cetatenilor romani care sunt in cautarea unui loc de munca pe o perioada de cel putin trei luni de zile. De asemenea, exista o serie de cetateni de categorii de angajati pentru care angajarea este mai dificila, cum sunt tinerii absolventi sau persoanele aflate aproape de varsta de pensionare si care mai greu isi gasesc locuri de munca pe piata muncii”, a afirmat Ludovic Orban.

Acesta a anuntat ca pentru aceste categorii vor fi dezvoltate instrumente de sustinere a angajarilor mult mai generoase, practic urmand ca Guvernul sa sustina un procent semnificativ din salariul brut o perioada de timp mai lunga. Pentru aceste cazuri, Orban a spus ca Guvernul va pune anumite conditii, una dintre ele fiind ca dupa incetarea perioadei de plata a sumei in cadrul masurilor active, o perioada de timp compania sa mentina angajatii care au beneficiat de aceste masuri.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Un antrenor spaniol de fotbal s-a stins la 21 de ani de coronavirus. Tanarul a facut complicatii

Totodata, Ludovic Orban a promis ca vor fi luate masuri de sustinere si pentru zilieri, in acest caz urmand sa fie adoptat un act normativ.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.