Cel mai bogat asiatic incearca sa construiasca urmatorul gigant tehnologic global

Miliardarul Mukesh Ambani vrea sa construiasca urmatoarea companie globala de tehnologie, JioPlatforms, care vrea sa concureze cu Google, Amazon, Alibaba si Tencent, anunta CNN.

JioPlatforms este deja un ecosistem de aplicatii, care ofera totul, de la cumparaturi alimentare online la streaming video, care serveste cele 388 de milioane de persoane abonate la reteaua mobila Reliance Jio din India.

Pe parcursul a cateva saptamani, Ambrani a strins 9 miliarde de dolari de la Facebook si un grup de investitori americani de top, pentru a alimenta urmatoarea faza a dominatiei sale asupra internetului din India, cu cea mai rapida crestere din lume.

„Scopul final”, potrivit analistului Counterpoint Research, Tarun Pathak, este sa devina totul pentru fiecare indian si sa construiasca o platforma indispensabila pentru sute de milioane de clienti de internet.

Sub conducerea lui Ambani, Reliance Industries s-a transformat dintr-o companie petroliera si energetica intr-un conglomerat extins care include magazine de vanzare cu amanuntul, o companie de telecomunicatii mobil, un numar de platforme digitale si multe altele.

Dar pentru a-si duce planurile la nivelul urmator, Ambani avea nevoie de relatii cu Silicon Valley, de aici parteneriatul sau de 5,7 miliarde de dolari cu Facebook si serviciul global de mesagerie WhatsApp.

Citeste si articolul :   De luni, va fi un balamuc total. S-ar putea declara din nou stare de alerta

Acordul, care inca asteapta aprobarea autoritatilor, arata ca Ambani si Facebook incearca sa creeze un fel de platforma in care poti face totul, de la servicii bancare mobile, la mesagerie, la retelele de socializare, la tot ceea ce este construit practic intr-o singura platforma, cu alte cuvinte o versiune a serviciului WeChat al Tencent, din China.

Cumparaturile alimentare online sunt prima tinta a parteneriatului, in conditiile in care alimentatia reprezinta 70% din piata de vanzare cu amanuntul indiana, iar peste 90% din piata este neorganizata si condusa de mici afaceri de cartier si magazinele cunoscute sub numele de kirana din India. Se estimeaza ca piata de vanzare cu amanuntul general se va dubla de la 676 miliarde dolari in 2018 la aproape 1.300 de miliarde de dolari pana in 2025.

Autor