Gandacul din cartofi, numit si gandacul de Colorado este cel mai rau dusman al gradinarilor. Pentru a salva recolta de cartofi, dar si de alte legume, este important sa luati masuri urgente de combatere din timp a daunatorilor.
Insectele se hranesc cu partea moale a frunzelor, mancand totul, cu exceptia venelor. Le plac in special blaturile de cartofi, dar nu le deranjeaza sa manance frunzele de rosii, vinete, ardei gras si alte culturi.
Deteriorarea lastarilor duce la pierderea aproape de suta la suta a recoltelor, deci lupta ar trebui sa inceapa cat mai devreme. In acest caz, insectele ar trebui distruse in toate etapele dezvoltarii – oua, larve, adulti.
Puteti reduce numarul gandacului de cartofi folosind remedii populare. Acest lucru este ideal pentru locuitorii de la tara care nu accepta utilizarea substantelor chimice in gradina. Astfel de produse sunt usor de utilizat, sigure pentru oameni, legume si animale de companie.
Colectarea manuala
Pur si simplu strangeti gandacii cu mana intr-o galeata, astfel sunteti atenti si la ouale pe care caestea le depun. Indepartati frunza cu totul. Daca folositi substante chimice, aceastea vor inlatura gandacii pentru o perioada scurta de timp, pana ouale vor ecloza.
Stropiti cartofii cu acest amestec facut din produse pe care le aveti acasa:
-Dati pe razatoare un sapun de casa si amestecati cu apa calduta. Lasati produsul cateva ore sa se amestece bine si stropiti frunzele o data pe saptamana pana ce gandacii dispar.
-Combinati 100 g soda, 100 ml otet si 10 l de apa. Pulverizati plantelete cu acest amestec.
-Fierbeti o solutie formata din 1 kg de tulpini si frunze de rostopasca cu 10 l de apa.
-Se macina 200 g usturoi intr-o galeata cu apa, se pulverizeaza rasadurile.
-Se pun 200 g tutun uscat intr-o galeata cu apa si se lasa 2 zile la macerat. Se trateaza plantele cu aceasta infuzie.
-1 kg de Frunze de nuc se amesteca cu 10 l de apa clocotita, se lasa o saptamana si apoi se pulverizeaza frunzele cartofilor.
Este indicat ca plantele sa se stropeasca dimineata sau seara, atunci daunatorii nu sunt atat de activi si substantele pot actiona cum trebuie.
Publicitate