Guvernul a promis transport gratuit elevilor: Legea nu rezolva problema rutelor interjudetene

Mai multe asociatii de elevi din Romania reclama ca, desi Guvernul a emis o ordonanta prin care acestia beneficiaza de transport gratuit, totusi legea nu rezolva problema copiilor navetisti care circula cu transportul interjudetean, conform unui comunicat transmis luni.

Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), Asociatia Elevilor din Maramures (AEM) si Asociatia Valceana a Elevilor (AVE) „condamna ferm noua ordonanta de urgenta care elimina dreptul elevilor de a beneficia de reduceri la transportul judetean si atrag atentia privind modul in care Guvernul Romaniei incearca sa castige capital politic pe spatele elevilor”, se arata in comunicatul de presa.

Prin Ordonanta de urgenta nr. 70/2020 au fost adoptate masuri privind transportul rutier judetean de persoane si transportul elevilor. Potrivit acesteia, operatorii de transport au obligatia de a asigura transportul gratuit al elevilor si al altor categorii de persoane care beneficiaza de facilitati specifice de transport, sub sanctiunea incetarii contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane prin curse regulate la nivel judetean, respectiv retragerii licentei de traseu, in cazul transportului interjudetean.

Citeste si articolul :   Andrei Rogoz, medic specialist boli infectioase: „Iarna viitoare cred ca va fi mult mai greu”

„In ciuda faptului ca masurile adoptate de autoritati par a fi in beneficiul elevilor, in realitate gratuitatea pentru anumite tipuri de transport nu acopera necesitatile de care beneficiarii primari ai educatiei au nevoie si nu rezolva problema adevarata cu care acestia se confrunta. Ordonanta acorda elevilor gratuitate pentru transportul local si feroviar, dar nu rezolva situatia elevilor navetisti care pierd sute de lei lunar din cauza nepasarii autoritatilor. Articolul 84, alin. (1) din Legea educatiei nationale nr.1/2011 care prevedea dreptul tuturor elevilor de a beneficia de transport judetean redus cu minimum 50%, a fost modificat astfel incat acest drept sa nu mai existe, sintagma “judetean” fiind eliminata din textul de lege. Adica, elevilor nu li se mai poate acorda niciun fel de facilitate pentru transportul judetean si interjudetean rutier, care este, de altfel, si cel mai des utilizat mod de a calatori”, subliniaza elevii.

Publicitate

Potrivit sursei citate, o alta modificare cu un efect negativ adusa la art.84, mai specific alin. (3), este reprezentata de faptul ca doar elevilor ce nu au o unitate de invatamant in localitatea de domiciliu, li se va deconta integral naveta.

Citeste si articolul :   Posibile cazuri de Covid-19 la romanii plecati la cules sparanghel in Germania. ”Suntem tratati mai rau ca la stana, primim apa in canistre”

„De exemplu, in cazul in care un elev din mediul rural doreste sa mearga la un liceu de la oras pentru o educatie de mai buna calitate sau pentru ca doreste sa urmeze un profil vocational pe care il gasesti in foarte putine unitati de invatamant, acesta nu poate beneficia de acoperirea costurilor de transport daca in localitatea de domiciliu exista liceu, fie el cu filiera vocationala sau nu. Inainte de aceasta modificare, elevii puteau alege orice liceu pe o raza de 50 de kilometri, pentru a studia specializarea/filiera/profilul dorit, iar naveta urma sa fie decontata integral. Ulterior adoptarii OUG 70, elevilor li s-a luat sansa de a alege liceul dorit, pentru ca statul va deconta naveta doar pentru cei care nu au liceu in localitatea de domiciliu, iar accesul la educatie va fi blocat pentru zeci de mii de elevi”, explica liderii elevilor.

In plus, ei spun ca modalitatea de finantare pentru acordarea acestor gratuitati prevazute in ordonanta mentionata nu este una care avantajeaza elevii proveniti din familii cu posibilitati materiale reduse, „intrucat vorbim despre decont si nu de acordarea reducerii/gratuitatii”.

Citeste si articolul :   Cartile va spun la ce sa va asteptati in urmatoarele 30 de zile

„Pentru a se deconta suma pe care elevul a platit-o in vederea achizitionarii unui abonament/bilet, acesta trebuie sa dispuna de acei bani, altfel acea facilitate pentru transport nu se aplica pentru ca elevul nu va avea banii necesari pentru a achizitiona in prima instanta”, mentioneaza sursa citata anterior.

Reprezentantii elevilor considera ca atitudinea guvernantilor este una „care nu denota nimic altceva decat nepasare si ca in ciuda afirmatiilor si campaniei desfasurata pe retele de socializare, problema transportului elevilor nu se vrea a fi rezolvata”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.